Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mikloš: Ukrajinské médiá vlastnia oligarchovia, tí si idú po krku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem médií kontrolovaných oligarchami sú v krajine aj nezávislé médiá a tiež silná občianska spoločnosť a mimovládne organizácie.

Kyjev 20. apríla (TASR) - Ukrajina má na rozdiel od Ruska demokraciu a tiež slobodu a pluralitu médií. Väčšinu z nich síce vlastnia oligarchovia, ale keďže títo si navzájom idú po krku, na svojich súperov vytiahnu všetko, čo nájdu, povedal v rozhovore s TASR hlavný ekonomický poradca ukrajinskej vlády Ivan Mikloš.

Okrem médií kontrolovaných oligarchami sú v krajine aj nezávislé médiá a tiež silná občianska spoločnosť a mimovládne organizácie.

Favorit nedeľňajších prezidentských volieb Volodymyr Zelenskyj, ktorý kandiduje proti úradujúcemu prezidentovi Petrovi Porošenkovi, si bude podľa Mikloša musieť dať predovšetkým pozor, aby naplnil očakávania verejnosti v oblasti boja proti korupcii.

"Zmeniť súdnictvo a prokuratúru nie je ľahká vec. Aby súdnictvo a prokuratúra fungovali, musia byť nezávislé," tvrdí Mikloš. Avšak tí, čo v súčasnosti na Ukrajine kontrolujú tieto zložky, sa ich nechcú vzdať zo strachu, že sa ich zmocnia ich rivali a zneužijú ich proti nim, upozorňuje Mikloš.

Za posledných päť rokov došlo podľa Mikloša na Ukrajine k významným zmenám v boji proti korupcii, i keď tento proces prebieha pomaly. Bola zavedená súdna reforma a vznikol Národný protikorupčný úrad (NABU). Ten si získal dobré meno, ale mnohé ním vyšetrené kauzy zahrali do autu súdy.

Na základe tlaku zo zahraničia vrátane Medzinárodného menového fondu (MMF) však nedávno vznikol na Ukrajine špeciálny protikorupčný súd, ktorý podľa Mikloša dáva nádej, že korupčné kauzy budú mať aj súdnu koncovku.