Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová požaduje od skupiny G20 podporu voľných trhov

Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Potrebné sú podľa nej otvorené trhy. Preto požaduje, aby summit G20 vyslal signál podpory voľných trhov a postavil sa proti protekcionizmu.

Berlín 29. júna (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala skupinu G20 približne týždeň pred jej summitom v Hamburgu na jednotu v boji za otvorené trhy a pri riešení ďalších výziev.

"Len spoločne môžeme vo všetkých týchto otázkach niečo dosiahnuť," uviedla Merkelová vo vyhlásení vlády pred spolkovým snemom (Bundestag). "Som presvedčená, že protekcionizmus nie je riešením," komentovala nemecká kancelárka úvahy USA o zavedení dovozných prekážok. Obmedzenie obchodu podľa nej ničomu nepomôže. Potrebné sú otvorené trhy. Preto požaduje, aby summit G20 vyslal signál podpory voľných trhov a postavil sa proti protekcionizmu.

Merkelová priznala, že v rámci G20 existujú rozdielne názory, predovšetkým z dôvodu zmeny smerovania politiky vlády USA, napríklad v oblasti klímy. "V Hamburgu očakávam komplikované diskusie."

Lídri G20 budú na summite hovoriť okrem zabezpečenia trvalého rastu aj o otázkach svetového obchodu a presadzovaní parížskej klimatickej dohody. Merkelová odmietla požiadavku USA, aby sa nanovo rokovalo o klimatickej dohode.

"Parížsku dohodu nemožno zvrátiť a už nie je možné o nej rokovať," povedala Merkelová. "Ako skupina G20 nemôžeme ignorovať výzvy, ktoré sú pre nás všetkých na svete spojené s klimatickými zmenami."