Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Merkelová navštívila Grécko, demonštranti vyšli do ulíc

Merkelová pricestovala do Grécka. Gréci, ktorí nesúhlasia s úspornými opatreniami v krajine presadzovanými Európskou úniou (EÚ) a Medzinárodným menovým fondom (MMF), porušili zákaz protestov a zhromaždili sa na námestiach v centre Atén. Foto: TASR/AP Photo

Merkelová prišla vysloviť podporu programu reforiem gréckeho premiéra Antonisa Samarasa, ktorý ju privítal na letisku. Samaras, podobne ako Merkelová, patrí k politickým konzervatívcom.

Atény 9. októbra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová pricestovala dnes na šesťhodinovú návštevu Atén na dôležité rozhovory, ktoré môžu rozhodnúť o budúcnosti zadlženého Grécka v eurozóne. Desiatky tisíc Grékov, ktorí nesúhlasia s úspornými opatreniami v krajine presadzovanými Európskou úniou (EÚ) a Medzinárodným menovým fondom (MMF), porušili zákaz protestov a zhromaždili sa na námestiach v centre Atén.

Grécka polícia nasadila proti demonštrantom, ktorí v centre Atén hádzali kamene a zápalné fľaše na protest proti Merkelovej návšteve.

Merkelová prišla vysloviť podporu programu reforiem gréckeho premiéra Antonisa Samarasa, ktorý ju privítal na letisku. Samaras, podobne ako Merkelová, patrí k politickým konzervatívcom.

Kancelárka sa má stretnúť aj s gréckym prezidentom Karolosom Papouliasom a predstaviteľmi domáceho i nemeckého priemyslu.

Väčšina Grékov jej vyčíta, že poskytnutie balíkov pôžičiek ich krajine v celkovej hodnote viac ako 200 miliárd eur z prostriedkov EÚ, MMF a Európskej centrálnej banky podmieňuje prísnymi úspornými opatreniami, ktoré obhajuje na pôde Únie. Aj oficiálni predstavitelia Helénskej republiky na čele so Samarasovou koaličnou vládou požadujú viac času a slobody pri uskutočňovaní škrtov a ekonomických reforiem, uvádza agentúra DPA.



Polícia predtým vydala zákaz organizovania demonštrácií vo viacerých oblastiach v centre Atén. Odborárov ani opozičné strany a ich stúpencov však od zorganizovania hromadných protestných zhromaždení neodradila. Na námestí Syntagma stáli s transparentmi ako "Merkelová, choď preč, Grécko nie je Tvoja kolónia" alebo "toto nie je Európska únia, je to otroctvo". Niektorí držali v rukách plagáty Merkelovej zobrazenej v nacistickej uniforme.

Kvôli bezpečnosti kancelárky je dnes v uliciach gréckeho hlavného mesta približne 7000 policajtov, vrátane protiteroristických zásahových jednotiek a policajných ostreľovačov na strechách.

Angela Merkelová prišla vysloviť podporu programu reforiem gréckeho premiéra Antonisa Samarasa.
Foto: TASR/AP Photo