Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Merkelová a Putin spolu telefonovali o vývoji v Sýrii a na Ukrajine

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Foto: TASR/AP

Rozhovor vychádzajúci z iniciatívy nemeckej strany sa týkal aj konfliktu na východe Ukrajiny, najmä čo sa týka situácie po augustovom atentáte na vodcu tamojších proruských separatistov.

Berlín/Moskva 19. septembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin prediskutovali v stredu telefonicky najnovší vývoj v Sýrii, kde Rusko a Turecko dosiahli dohodu o zriadení demilitarizovanej zóny v severozápadnej provincii Idlib - poslednej bašte tamojších protivládnych povstalcov.

Rozhovor vychádzajúci z iniciatívy nemeckej strany sa týkal aj konfliktu na východe Ukrajiny, najmä čo sa týka situácie po augustovom atentáte na vodcu tamojších proruských separatistov, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

Putin podľa neho oboznámil Merkelovú s uvedenou rusko-tureckou dohodou, ktorá má odvrátiť rozsiahlu ofenzívu sýrskych vládnych síl na provinciu Idlib. Obaja štátnici spolu hovorili o vojne v Sýrii aj pri augustovom stretnutí na zámku Meseberg pri Berlíne. Putin vtedy vyzval na rozšírenie humanitárnej pomoci pre Sýriu, aby sa uľahčil návrat utečencov do tejto vojnou zničenej krajiny.

Čo sa týka Ukrajiny, Merkelová s Putinom podľa Kremľa opätovne zdôraznili potrebu napĺňať v celom rozsahu minský mierový plán z roku 2015 a vyjadrili si vzájomnú podporu. Počas augustového stretnutia pri Berlíne podporili myšlienku vytvorenia mierovej zóny v Donbase pod dohľadom OSN.