Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu má 20 rokov

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu - ICTY. Foto: TASR/AP

Základnou misiou ICTY je posolstvo, že zločiny budú potrestané ak nie na úrovni národnej, tak na úrovni medzinárodnej spravodlivosti.

Haag/Bratislava 24. mája (TASR) - Od vzniku Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v holandskom Haagu uplynie v sobotu 25. mája dvadsať rokov.

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia - ICTY) bol založený rezolúciou Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (OSN) 25. mája 1993. Bol to prvý vojnový súdny tribunál ustanovený OSN.

Sídlom ICTY je holandský Haag. Viac ako storočná tradícia medzinárodného súdnictva v tejto krajine sa začala v máji roku 1899, kedy na podnet ruského cára Mikuláša II. zvolali v Haagu prvú mierovú konferenciu.

Ozbrojené konflikty na území bývalej Juhoslávie trvali v období 1990 až 1995 a čiastočne sa predĺžili až do roku 1999.

Základnou misiou ICTY je posolstvo, že zločiny budú potrestané ak nie na úrovni národnej, tak na úrovni medzinárodnej spravodlivosti. Do právomoci súdneho tribunálu patria štyri kategórie zločinov. Závažné porušenie Ženevskej konvencie z roku 1949, porušenie práv a pravidiel vojny, genocída a zločiny proti ľudskosti.

Prvé tri roky sa súd etabloval. Riešili sa jeho základné otázky ako bolo uzavretie zmluvy s Holandskom, prijímali sa žalobcovia, vyšetrovatelia, analytici, personál správy súdu, tlmočníci. Konal sa výber jedenástich sudcov do trestnej a odvolacej rady. Vytvárali sa pravidlá pre reguláciu konaní pred súdom vrátane dôkazného postupu a väzby.

V tomto období sa uzavierali zmluvy s jednotlivými štátmi v súvislosti so spoluprácou v otázkach zadržania obvinených a tiež zmluvy týkajúce sa prispôsobenia národnej legislatívy legislatíve ICTY a tiež zmluvy o výkone trestu po vynesení rozsudku. Prvé dva roky súd nemal vo väzbe žiadneho obvineného a fakticky začal fungovať až po vojnovom konflikte v Bosne a Hercegovine, ktorý sa skončil Daytonskou zmluvou v roku 1995.

Súd vzniesol obvinenie voči viac ako 160 ľuďom. Do konca roka 2005 sa väčšina obvinených ocitla vo väzbe. Časť bola zadržaná jednotkami SFOR (Stabilisation Force - medzinárodná mierová misia), časť sa dobrovoľne prihlásila a časť zadržali miestne orgány v štátoch bývalej Juhoslávie. Medzi obvinenými sú špičky politické, policajné a armádne všetkých zúčastnených strán konfliktov.