Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Medzi obeťami útokov Hamasu v Izraeli sú aj najmenej 4 Američania

Ľudia držia vlajky a transparenty počas zhromaždenia na podporu Izraela v nedeľu 8. októbra 2023 v Las Vegas. Foto: TASR/AP

Thajská vláda v pondelok informovala, že počas súčasného konfliktu Izraela s Hamasom zahynulo už 12 Thajčanov, osem utrpelo zranenia a 11 bolo unesených.

Tel Aviv 9. októbra (TASR) – Spojené štáty aj viacero európskych a ázijských krajín informovalo, že medzi obeťami, zranenými či unesenými počas útokov palestínskeho militantného hnutia Hamas na území Izraela sú aj ich občania. Medzi usmrtenými majú byť štyria Američania, povedal v noci na pondelok stanici CNN nemenovaný zdroj. Toto číslo, ktoré podľa neho ešte porastie, zaznelo na brífingu viacerých výborov Snemovne reprezentantov.

Thajská vláda v pondelok informovala, že počas súčasného konfliktu Izraela s Hamasom zahynulo už 12 Thajčanov, osem utrpelo zranenia a 11 bolo unesených.

Pri útoku na kibuc Alumim zahynulo desať občanov Nepálu, oznámilo v nedeľu večer veľvyslanectvo tejto himalájskej krajiny v Tel Avive. Obeťami boli výlučne študenti, uviedla nepálska veľvyslankyňa v Izraeli. Štyroch ďalších Nepálcov ošetrili v nemocnici a po piatom nepálskom študentovi stále pátrajú. V Izraeli pracuje okolo 4500 nepálskych občanov a študuje tam 265 Nepálčanov.

O život prišli aj dve Ukrajinky, uviedol ešte v nedeľu rezort diplomacie v Kyjeve. Úmrtia následne bez bližších potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že v Izraeli "v súvislosti s teroristickými útokmi" zomrela žena z Francúzska. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí predokladá, že medzi unesenými Hamasom sú aj nemeckí občania, ktorí majú zároveň aj izraelské občianstvo.

Mŕtvi a nezvestní sú aj najmenej traja Briti, informovali ich príbuzní. Zranených, zabitých, unesených či nezvestných občanov hlásili aj Brazília, Írsko či Mexiko, uvádza agentúra AFP. Poľské médiá informovali, že militanti z Hamasu uniesli historika s poľsko-izraelským občianstvom.

Poľská vláda taktiež ohlásila, že vysiela lietadlá, aby nimi umožnila z Izraela odletieť svojim občanom. Bulharská vláda odviezla v nedeľu vládnym špeciálom z Izraelu 90 svojich občanov.