Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruský prezident blahoželal Joachimovi Gauckovi k prezidentskému kreslu

Novozvolený nemecký spolkový prezident Joachim Gauck počas prejavu pred poslancami nemeckého parlamentu Reichstag v Berlíne 18. marca 2012. Foto: TASR/AP Photo/dapd/Clemens Bilan

Joachima Gaucka, bývalého ochrancu ľudských práv v NDR a nestraníckeho teológa, v nedeľu zvolilo do funkcie nemecké Spolkové zhromaždenie.

Moskva 19. marca (TASR) - Ruský prezident Dmitrij Medvedev zablahoželal dnes nemeckému prezidentovi Joachimovi Gauckovi k jeho zvoleniu do funkcie, pričom vyzdvihol blízke vzťahy oboch krajín.

Rusko a Nemecko svojou "stabilnou spoluprácou" významne prispeli k svetovej bezpečnosti, uviedol najvyšší ruský predstaviteľ v pozdravnom posolstve, ktorého text zverejnil Kremeľ.

Zároveň Medvedev vyjadril nádej, že počas Gauckovho pôsobenia na poste nemeckého prezidenta sa rusko-nemecké partnerstvo ešte "upevní a zintenzívni".

Gaucka - bývalého ochrancu ľudských práv v NDR a nestraníckeho teológa - v nedeľu zvolilo do funkcie nemecké Spolkové zhromaždenie. Už v prvom kole volieb získal jasnú väčšinu 991 hlasov z 1240-členného zhromaždenia.