Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Medvedev: Rusko od začiatku roka získalo vyše 230.000 nových vojakov

Na archívnej snímke bývalý ruský prezident a terajší podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev. Foto: TASR/AP

Moskva chce údajne získať až 400.000 dobrovoľníkov.

Moskva 3. augusta (TASR) - Rusko od začiatku roka prijalo do armády viac ako 230.000 ďalších vojakov, uviedol vo štvrtok podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Moskva tento rok spustila agresívnu náborovú kampaň ozbrojených síl, aby odvrátila prebiehajúcu ukrajinskú protiofenzívu a udržala územia, ktoré ruská armáda počas invázie obsadila.

"Podľa ministerstva obrany bolo od 1. januára do 3. augusta... celkovo prijatých viac ako 231.000 ľudí, ktorí podpísali príslušnú zmluvu," povedal Medvedev, ktorý bol prezidentom v rokoch 2008-2012.

AFP pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin vlani v septembri v Rusku vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Nariadenie vyvolalo hromadný odliv mužov z Ruska, ktorí sa chceli vyhnúť odvedeniu. Putin opakovane deklaroval, že ďalšia fáza mobilizácie nie je potrebná.

Moskva sa namiesto vyhlásenia novej mobilizácie rozhodla pre masívnu náborovú kampaň v nádeji, že priláka budúcich vojakov finančnými stimulmi. Moskva chce údajne získať až 400.000 dobrovoľníkov.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu minulý rok avizoval, že plánuje zvýšiť celkový počet príslušníkov ruskej armády na 1,5 milióna.