Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Médiá venovali pozornosť oceneniu Naëla slovenským vyznamenaním

Na snímke z 26. augusta 2004 sú francúzski účastníci bojov v SNP (zľava): Roger Nael, Claude Diudier, René Baudru a Raymond Vie. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V stredu Naël prevzal z rúk veľvyslanca Slobodníka vojenský Rad bieleho dvojkríža tretej triedy. Francúzskemu občanovi, účastníkovi SNP, zároveň udelili čestné občianstvo obce Strečno.

Paríž 21. septembra (TASR) - Odovzdaniu slovenského vyznamenania - vojenského Radu bieleho dvojkríža - bývalému účastníkovi Slovenského národného povstania (SNP) Rogerovi Naëlovi (92) v bretónskej obci Malestroit v stredu 20. septembra venovali dnes pozornosť francúzske médiá.

Riaditeľ Slovenského inštitútu v Paríži Daniel Jurkovič, ktorý sa v stredu v obci Malestroit na slávnostnom akte zúčastnil, poslal dnes TASR fotokópiu článku z najväčšieho tlačeného denníka vo Francúzsku Ouest France.

Noviny majú denný náklad 900.000 až milión kusov a aj svoju internetovú verziu. Popri Ouest France i webový portál lesinfodupaysgallo.com zaznamenal udalosť aj s fotogalériou a videozáznamom zo slávnostnej udalosti.

Médiá pripomenuli Naëlovu účasť v SNP i fakt, že už má 16 vyznamenaní. Vyzdvihli, že vyznamenanie prišiel do obce Malestroit, v ktorej Naël žije, odovzdať osobne mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR vo Francúzsku Igor Slobodník, ako aj skutočnosť, že ide o "najvyššie slovenské vyznamenanie".

V stredu Naël prevzal z rúk veľvyslanca Slobodníka vojenský Rad bieleho dvojkríža tretej triedy. Francúzskemu občanovi, účastníkovi SNP, zároveň udelil čestné občianstvo obce Strečno jej starosta Dušan Štadáni.

Noviny citovali z príhovoru veľvyslanca Slobodníka, že pri príležitosti 73. výročia SNP prezidentským dekrétom z 29. augusta 2017 prezident SR Andrej Kiska prepožičal toto vysoké vyznamenanie Rogerovi Naëlovi ako uznanie za jeho hodnotu v boji proti nacizmu, za prínos k rozvoju francúzsko-slovenských vzťahov a za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí.