Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Médiá: Iránsky torpédoborec Alborz sa vplavil do Červeného mora

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Iránom podporovaní húsíovia tvrdia, že ich raketové a bezpilotné útoky na kontajnerové lode sú prejavom podpory pre Palestínčanov vo vojne v Pásme Gazy.

Teherán 1. januára (TASR) - Iránsky torpédoborec Alborz sa vplavil do Červeného mora cez úžinu Báb al-Mandab. TASR správu prevzala v pondelok z agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na iránsku tlačovú agentúru Tasnim.

Tasnim dôvody nasadenia torpédoborca nespresnila. Pripomenula však, že iránske vojenské námorníctvo v tejto oblasti pôsobí od roku 2009 s cieľom zaisťovať bezpečnosť námorných trás, odrážať útoky pirátov a plniť ďalšie úlohy.

USA v decembri vytvorili koalíciu pozostávajúcu z viac než 20 krajín, ktorá má chrániť námornú dopravu v Červenom mori, pripomína AFP. Reagovali tak na viacero útokov jemenských povstalcov tzv. húsíov na obchodné lode v tejto oblasti.

Húsíovia v sobotu a nedeľu zaútočili na kontajnerovú loď dánskej spoločnosti Maersk, ktorá v reakcii na 48 hodín pozastavila plavby všetkých svojich lodí cez Červené more, pripomína Reuters.

Iránom podporovaní húsíovia tvrdia, že ich raketové a bezpilotné útoky na kontajnerové lode sú prejavom podpory pre Palestínčanov vo vojne v Pásme Gazy, ktorá zúri medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas od 7. októbra 2023.

Útoky vo vodách vedúcich k Suezskému prieplavu, ktorý je dôležitým bodom pre približne 10 percent svetového obchodu, prinútili mnohé lodné spoločnosti, aby svojim plavidlám nariadili zmenu kurzu plavby.