Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mayová získala dostatočnú podporu, aby prežila hlasovanie o nedôvere

Britská premiérka Theresa Mayová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Mayová potrebuje, aby ju pri hlasovaní podporilo najmenej 158 konzervatívnych poslancov.

Londýn 12. decembra (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová získala dostatočnú podporu, aby prežila stredajšie hlasovanie o nedôvere v rámci jej Konzervatívnej strany. Doposiaľ totiž 158 poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu z Konzervatívnej strany verejne prisľúbilo, že ju v hlasovaní podporí. Informovala o tom spravodajská televízna stanica Sky News.

Mayová potrebuje, aby ju pri hlasovaní podporilo práve najmenej 158 konzervatívnych poslancov.

Hlasovanie o nedôvere Mayovej ako líderke strany bolo iniciované po tom, ako sa za jej odchod vyslovilo viac ako 48 (15 percent) z 315 konzervatívnych členov Dolnej snemovne. Nespokojenci svoj postoj tlmočili formou listov, ktoré zaslali Grahamovi Bradymu, šéfovi vplyvnej skupiny konzervatívnych členov Snemovne, takzvaného Výboru 1922.

Nespokojnosť s Mayovou v radoch jej vlastnej Konzervatívnej strany prehĺbila ňou dosiahnutá predbežná dohoda o tzv. brexite, ako aj skutočnosť, že odložila hlasovanie o nej, pôvodne naplánované na utorok.

Hlasovanie sa uskutoční medzi 18.00 a 20.00 h miestneho času (19.00 - 21.00 h SEČ), výsledky sa očakávajú okolo 22.00 h SEČ.