Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mayová požiadala poslancov, aby jej dali viac času na rozhovory s EÚ

Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: TASR/AP

Mayová v utorkovom vystúpení informovala britský parlament o svojich najnovších stretnutiach v Bruseli a Dubline, zameraných na zabezpečenie rozvodovej dohody s EÚ.

Londýn 12. februára (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová v utorok požiadala poslancov britského parlamentu, aby jej dali viac času na rozhovory s predstaviteľmi Európskej únie, s ktorými znovu prerokováva dohodu o brexite. Požiadavku vyslovila len niekoľko týždňov pred plánovaným vystúpením Británie z EÚ 29. marca, pripomenula tlačová agentúra AFP.

"Keďže sme sa dohodli s EÚ na ďalších rozhovoroch, potrebujeme teraz nejaký čas na ukončenie celého procesu," uviedla Mayová. Vláda podľa nej predloží poslancom 26. februára nové vyhlásenie k tejto záležitosti, ak dovtedy celý proces neuzavrie, pričom v takom prípade sa 27. februára uskutoční v parlamente ďalšia séria hlasovaní o brexite.

Mayová v utorkovom vystúpení informovala britský parlament o svojich najnovších stretnutiach v Bruseli a Dubline, zameraných na zabezpečenie "rozvodovej" dohody s EÚ.

"Rozhovory sú v rozhodujúcej fáze a my si musíme zachovať pevné nervy," zdôraznila pred poslancami, ktorí minulý mesiac drvivou väčšinou hlasov odmietli dohodu dosiahnutú ä vládou s Bruselom. Premiérka sa odvtedy pokúša vyrokovať zmeny, ktoré by uspokojili Dolnú snemovňu britského parlamentu.

Mayová poslancom v utorok povedala, že vláda im predloží na hlasovanie upravenú dohodu, ak na rokovaniach s EÚ dosiahne potrebné zmeny.