Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mayová poprela, že by útoky v Sýrii boli na príkaz Trumpa

Theresa Mayová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Britské vojenské letectvo podniklo v sobotu nadránom spoločne s americkými a francúzskymi silami útoky na viaceré objekty v Sýrii.

Londýn 16. apríla (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová odmietla v pondelok tvrdenia kritikov, podľa ktorých sa Británia podieľala na víkendových náletoch v Sýrii na príkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ako povedala zákonodarcom v dolnej komore britského parlamentu, Spojené kráľovstvo sa zúčastnilo na tomto zákroku, pretože to bolo v jeho "národnom záujme", informovala agentúra AP.

Britské vojenské letectvo podniklo v sobotu nadránom spoločne s americkými a francúzskymi silami útoky na viaceré objekty v Sýrii, čo malo byť odvetou za údajné použitie chemických zbraní sýrskou armádou v meste Dúmá pri Damasku. Podľa Mayovej bol takýto zákrok správny po právnej i morálnej stránke a nebolo potrebné, aby si vláda vyžiadala súhlas od parlamentu.

Premiérka povedala poslancom Dolnej snemovne, že prerokovanie danej záležitosti s nimi by bolo bývalo nepraktické jednak preto, že parlament mal do pondelka jarné prázdniny, a jednak preto, že niektoré spravodajské informácie stojace za týmto rozhodnutím boli tajné. Britská vláda nemá zákonnú povinnosť žiadať zákonodarcov o súhlas s vojenským zásahom, podľa AP je však takýto postup obvyklý.

"Vždy bolo jasné, že vláda má právo urýchlene konať v národnom záujme," vyjadrila sa Mayová po tom, ako niektorí poslanci prejavili s jej postupom nespokojnosť. "Nemôžeme dovoliť, aby sa stalo používanie chemických zbraní normou, či už v Sýrii, alebo na uliciach Spojeného kráľovstva a inde," dodala v narážke na marcové otrávenie bývalého ruského špióna a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury.

Mayová zároveň obvinila Sýriu, že sa snaží zakryť stopy po smrtiacom chemickom útoku v meste Dúmá zo 7. apríla, v čom podľa nej pomáha tamojšej vláde spojenecké Rusko. Tento útok, ktorý si údajne vyžiadal desiatky obetí na životoch, pritom nemohol vykonať nikto iný než sýrske vládne sily, tvrdí britská premiérka s tým, že Británia so Spojenými štátmi a Francúzskom nemali inú možnosť, ako sa pokúsiť obmedziť takéto "odporné" konanie.