Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Mayová: Británia nebude platiť za prístup na trh Európskej únie

Theresa Mayová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Premiérka je momentálne pod veľkým tlakom konzervatívnych zákonodarcov, ktorí žiadajú jej demisiu, pretože nedokázala vyviesť Britániu z EÚ podľa plánu.

Londýn 15. mája (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová v stredu vyhlásila, že jej krajina nebude platiť za prístup na trh Európskej únie po tom, ako ju opustí.

Agentúra Reuters pripomína, že Mayovej vláda rokuje s opozičnou Labouristickou stranou a je pod tlakom vlastnej Konzervatívnej strany, aby neustupovala požiadavke labouristov na dohodu o colnej únii s EÚ aj po brexite.

Na otázku konzervatívneho poslanca Nigela Evansa, či Británia bude musieť zaplatiť za to, že zostane v colnej únii s EÚ, Mayová odpovedala: "Odchodom z Európskej únie ukončíme voľný pohyb, obnovíme plnú kontrolu nad našou imigračnou politikou, otvoríme nové obchodné príležitosti na celom svete a skoncujeme s odosielaním vysokých platieb Európskej únii."

"Nebudeme platiť za prístup na trh," dodala.

Hovorca britskej vlády v utorok uviedol, že návrh zákona o dohode o vystúpení Británie z EÚ chce Mayovej vláda predstaviť parlamentu v prvom júnovom týždni.

Premiérka je momentálne pod veľkým tlakom konzervatívnych zákonodarcov, ktorí žiadajú jej demisiu, pretože nedokázala vyviesť Britániu z EÚ podľa plánu.

Mayovej hovorca v stredu odmietol povedať, či premiérka odstúpi, ak sa jej nepodarí budúci mesiac ani na štvrtý pokus presadiť v parlamente dohodu o brexite. Na otázku, či Mayová v prípade neschválenia dohody rezignuje, hovorca uviedol, že premiérka sa sústredí na to, ako dosiahnuť schválenie dohody v parlamente.