Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Mattarella a Meloniová sa zúčastnili na pohrebe exministra Frattiniho

Rakvu bývalého talianskeho ministra zahraničných vecí Franca Frattiniho nesú do kostola Santi Apostoli pred jeho pohrebom v Ríme v utorok 27. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Frattini zomrel v sobotu na Štedrý večer v nemocnici Gemelli v Ríme.

Rím 27. decembra (TASR) - Taliansky prezident Sergio Mattarella a premiérka Giorgia Meloniová sa v utorok zúčastnili na pohrebe bývalého ministra zahraničných vecí a člena Európskej komisie Franca Frattiniho, ktorý počas Vianoc zomrel na rakovinu vo veku 65 rokov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry ANSA.

Frattini zomrel v sobotu na Štedrý večer v nemocnici Gemelli v Ríme.

Mattarella a Meloniová boli medzi mnohými poprednými predstaviteľmi Talianska, ktorí prúdili do Kostola svätých apoštolov v centre Ríma, neďaleko svetoznámej Fontány di Trevi, aby sa naposledy rozlúčili s Frattinim – mužom, ktorého oceňujú ako príkladného služobníka štátu.

Taliansky kabinet medzitým vydal nariadenie, že Frattini má mať aj štátny pohreb.

Frattini začínal v roku 1981 ako prokurátor a pracoval aj ako poradca pre súdnictvo v šiestej vláde vplyvného kresťanského demokrata Giulia Andreottiho. Následne zohral poprednú rolu pri obnove dôstojnosti v politike – po tom, čo akcia "Čisté ruky" zameraná na vyšetrenie korupcie na najvyšších miestach začiatkom 90. rokov 20. storočia ukázala, aký zničený je starý politický systém v krajine.

V rokoch 2002-04 a 2008-11 pôsobil Frattini ako minister zahraničných vecí, v oboch prípadoch išlo o vlády vtedajšieho premiéra Silvia Berlusconiho. V rokoch 2004-08 bol komisárom EÚ pre spravodlivosť, slobodu a bezpečnosť.

Od januára tohto roka zastával funkciu predsedu talianskej Štátnej rady, orgánu plniaceho úlohu najvyššieho správneho súdu.