Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Matematickú Abelovu cenu získala prvá žena, Karen Uhlenbecková

Karen Uhlenbecková. Foto: Wikipedia/George M. Bergman

Ocenenie je dotované sumou šesť miliónov nórskych korún (v prepočte asi 620.000 eur) a je považované za neoficiálnu Nobelovu cenu za matematiku.

Oslo 19. marca (TASR) - Abelovu cenu, udeľovanú vynikajúcim matematikom, získala po prvý raz žena - Američanka Karen Uhlenbecková z Texaskej univerzity. Informovala o tom v utorok Nórska akadémia vied.

Ocenenie je dotované sumou šesť miliónov nórskych korún (v prepočte asi 620.000 eur) a je považované za neoficiálnu Nobelovu cenu za matematiku.

Nórska akadémia vied ocenila Karen Uhlenbeckovú za "priekopnícke úspechy v geometrických parciálnych diferenciálnych rovniciach, kalibračných invariáciách a integrovateľných systémoch a za zásadný vplyv jej práce na analýzu, geometriu a matematickú fyziku," uvádza sa v zdôvodnení rozhodnutia.

Laureátka si ocenenie za rok 2019 prevezme 23. mája na ceremónii v Osle z rúk nórskeho kráľa Haralda V.

Karen Keskullová Uhlenbecková má 76 rokov, narodila sa v roku 1942 v americkom Clevelande. Je profesorkou na matematickej fakulte Texaskej univerzity v Austine. V roku 1990 predniesla ako vôbec druhá žena v histórii prednášku v pléne Medzinárodného kongresu matematikov, ktorý sa konal v Japonskom Kjóte. Prvou bola v roku 1932 nemecká matematička Emmy Noetherová.

Uhlenbecková sa okrem svojej odbornej činnosti angažuje aj v úsilí o rovnoprávne postavenie žien vo vede a v matematike.

Abelovu cenu zriadili v roku 2002 pri príležitosti 200. výročia narodenia nórskeho matematika Nielsa Henrika Abela. Vlani ju získal kanadský matematik Robert Langlands.