Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: V Paríži ocenili migranta. Záchranil dieťa visiace z balkóna

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Gassama, ktorý žije vo Francúzsku od jesene minulého roku a nemá tam povolenie na trvalý pobyt, získal medzičasom na sociálnych sieťach - vzhľadom na spôsob, akým dieťa zachránil - prezývku Spiderman.

Paríž 28. mája (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron prijal v pondelok v Elyzejskom paláci 22-ročného mladíka pôvodom z Mali, ktorý v sobotu v Paríži zachránil štvorročné dieťa pred pádom z balkóna. Po stretnutí oznámil, že Mamoudou Gassama dostane francúzske občianstvo a mohol by sa stať hasičom.

Gassama, ktorý žije vo Francúzsku od jesene minulého roku a nemá tam povolenie na trvalý pobyt, získal medzičasom na sociálnych sieťach - vzhľadom na spôsob, akým dieťa zachránil - prezývku Spiderman.

Ako uviedol v rozhovoroch pre francúzske médiá, zhodou okolností sa v sobotu podvečer nachádzal v gréckej reštaurácii v blízkosti domu, kde sa odohrávala dráma s dieťaťom držiacim sa zábradlia z vonkajšej strany balkóna na štvrtom poschodí. Mladík sa švihom vyšplhal po balkónoch na štvrté poschodie a dieťa zachránil. Celá akcia trvala asi 30 sekúnd. Videozáznam si na internete prezreli už viac ako štyri milióny ľudí.





Hold a obdiv mladíkovi za záchranu dieťaťa vyjadrilo na sociálnych sieťach mnoho ľudí vrátane niekoľkých politikov za krajne pravicový Národný front, ktorý vystupuje proti ilegálnej migrácii. Parížska primátorka Anne Hidalgová v nedeľu s mladíkom hovorila telefonicky, pričom ho ubezpečila, že v snahe oceniť jeho obetavosť a rýchlu reakciu v záujme záchrany ľudského života mesto podporí jeho snahu o legalizáciu pobytu vo Francúzsku.

Hovorca francúzskej vlády Benjamin Griveaux v nedeľu vo svojom tweete ubezpečil, že "tento čin nesmiernej statočnosti, ktorý je verný hodnotám solidarity našej republiky, musí" Mamoudouovi Gassamovi "otvoriť brány do našej komunity".

Otca dieťaťa zadržali pre zanedbanie starostlivosti a dohľadu nad štvorročným dieťaťom, ktoré nechal doma samé, kým šiel na nákupy. Jeho prípad v pondelok prevezme prokuratúra. Matka dieťaťa nebola v čase incidentu v Paríži. Chlapca zatiaľ zverili náhradnej rodine.