Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Druhé kolo prezidentských volieb v Mali vyhral Keita

Keita sa tak stane staronovým prezidentom tejto západoafrickej krajiny. Volebný rozstrel sa konal v nedeľu za sprísnených bezpečnostných opatrení, keďže Mali sužuje militantné násilie. Foto: TASR/AP

Keita sa tak stane staronovým prezidentom tejto západoafrickej krajiny.

Dakar 16. augusta (TASR) - Malijský prezident Ibrahim Boubacar Keita sa stal so ziskom 67 percent hlasov víťazom druhého kola volieb hlavy štátu. Oznámilo to vo štvrtok malijské ministerstvo územnej správy, ktoré cituje agentúra Reuters. Keita porazil opozičného rivala Soumailu Cissého, ktorý získal vyše 32 percent hlasov.

Volebná účasť podľa agentúry AP dosiahla odhadovaných 34 percent.

Keita sa tak stane staronovým prezidentom tejto západoafrickej krajiny. Volebný rozstrel sa konal v nedeľu za sprísnených bezpečnostných opatrení, keďže Mali sužuje militantné násilie. Prvé kolo volieb sa uskutočnilo 29. júla. Zvíťazil v ňom 73-ročný Keita, ktorý získal 41,7 percenta voličov.

Cissé vtedy obvinil svojho súpera z podvodov, ústavný súd však výsledky volieb potvrdil.

Počas Keitovho prvého funkčného obdobia, ktoré sa začalo 4. septembra 2013, došlo k zhoršeniu bezpečnostnej situácie v Mali. Severné a stredné časti územia Mali sužuje odbojná činnosť kočovných berberských Tuaregov i útoky teroristickej organizácie al-Káida islamského Maghribu (AQMI) a ďalších extrémistických skupín.

V marci 2012 sa severu Mali po vojenskom prevrate zmocnili na istý čas islamskí militanti, kým proti nim v januári 2013 nezasiahli francúzski vojaci. Úlohu stabilizovať krajinu má misia OSN v Mali (MINUSMA), ktorú tvorí 15.000 vojakov a policajtov.