Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Maldivské bezpečnostné sily zadržali dvoch sudcov najvyššieho súdu

Ilustračné foto. Foto: TASR

K ich zadržaniu došlo po tom, čo súd minulý týždeň rozhodol o prepustení väznených opozičných lídrov.

Male 6. februára (TASR) - Maldivské bezpečnostné sily zadržali v utorok dvoch z celkovo štyroch sudcov tamojšieho najvyššieho súdu. K ich zadržaniu došlo po tom, čo súd minulý týždeň rozhodol o prepustení väznených opozičných lídrov. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Nemenovaný opozičný poslanec uviedol, že k zadržaniu oboch sudcov došlo v utorok ráno, keď budovu najvyššieho súdu v maldivskej metropole Male obsadili vojaci.

V súvislosti s prekvapujúcim rozhodnutím súdu o prepustení vodcov opozície, ktoré vyvolalo politickú krízu, vyhlásila maldivská vláda v pondelok 15-dňový výnimočný stav.

Jedným z politických väzňov, ktorých sa nariadenie o prepustení dotýka, je aj maldivský exprezident Muhammad Našíd. Toho v roku 2015 na základe protiteroristických zákonov odsúdili na 13 rokov väzenia.

Našída uznal maldivský súd za vinného z toho, že v januári 2012 nariadil zatknutie sudcu najvyššieho súdu. Exprezident ho obvinil, že je pod vplyvom svojho predchodcu Maumúna Abdala Gajúma. Ten Maldivám vládol 30 rokov a bol niektorými ľudskoprávnymi organizáciami označovaný za diktátora.

V roku 2016 dostal bývalý maldivský prezident štatút utečenca v Spojenom kráľovstve. Súčasný maldivský prezident Abdalla Jámín bol zvolený v sporne vnímaných voľbách v roku 2013.