Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maldivský parlament schválil 30-dňové predĺženie výnimočného stavu

Vojaci hliadkujú na ulici 5. februára 2018 v Male, metropole Maldivskej republiky. Maldivská vláda vyhlásila výnimočný stav. Reagovala tak na politickú krízu, ktorá v tejto juhoázijskej krajine vznikla po tom, ako tamojší najvyšší súd nariadil prepustenie uväznených opozičných lídrov. Foto: TASR/AP

V tejto ostrovnej krajine sa mal skončiť v utorok.

Male 20. februára (TASR) - Maldivský parlament v utorok schválil 30-dňové predĺženie výnimočného stavu v krajine. S odvolaním sa na vyhlásenie predsedu tamojšej vlády Abdallu Masíha o tom informovala agentúra AP.

K schváleniu predĺženia výnimočného stavu podľa Masíha došlo po tom, ako 37 poslancov vládnucej strany z 85-členného parlamentu tento návrh podporilo, pričom opozícia hlasovanie bojkotovala.

Výnimočný stav v tejto ostrovnej krajine sa mal skončiť v utorok.

Na Maldivách došlo začiatkom mesiaca k politickej kríze po tom, ako tamojší najvyšší súd nariadil prepustenie väznených opozičných politikov, medzi ktorými sú mnohí politickí rivali prezidenta Abdallu Jámína. Ten v reakcii vyhlásil 5. februára 15-dňový výnimočný stav.

Bezpečnostné zložky následne vykonali raziu v budove súdu a zatkli dvoch sudcov. Traja členovia najvyššieho súdu neskôr svoje vlastné rozhodnutie o prepustení politických väzňov zrušili.