Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Gruevski údajne uzavrel balkánsku trasu počas vrcholu migračnej krízy

Na archívnej snímke bývalý macedónsky premiér Nikola Gruevski. Foto: TASR/AP

Tieto kroky vyvolali emócie v Bruseli i v predchádzajúcej americkej demokratickej administratíve, napísalo v pondelok internetové vydanie denníka Magyar Hírlap.

Budapešť 19. novembra (TASR) - Pravicová vláda bývalého premiéra Macedónska Nikolu Gruevského zastavila prisťahovalcov hraničnými zábranami a vojenskou silou v čase vrcholiacej migračnej krízy, čím vlastne došlo k uzavretiu balkánskej trasy. Tieto kroky vyvolali emócie v Bruseli i v predchádzajúcej americkej demokratickej administratíve, napísalo v pondelok internetové vydanie denníka Magyar Hírlap.

Gruevski, ktorý zastával funkciu macedónskeho premiéra v rokoch 2006-16, ušiel zo svojej vlasti, aby sa vyhol nástupu väzenského trestu po právoplatnom odsúdení za korupciu. Uchýlil sa do Maďarska, kde požiadal o politický azyl.

Čítajte aj: Macedónsko si predvolalo maďarského veľvyslanca v kauze Gruevského

Magyar Hírlap vidí za Gruevského politickým pádom aktivity Georgea Sorosa. "Akcie amerického miliardára Georgea Sorosa v Macedónsku smerovali práve k tomu, aby položili pravicovú vládu Macedónska odmietajúcu migráciu, a aby dostali k moci Sorosových ľavicových spojencov," píše Magyar Hírlap.

V Európe nejde o ojedinelý prípad žiadosti politikov o politický azyl v iných krajinách, stalo sa tak napríklad aj v prípade politikov Belgicka, Nemecka či Francúzska. Podľa denníka sa však maďarská opozícia snaží kauzu macedónskeho expremiéra interpretovať tak, ako keby maďarská vláda tajne schovávala odsúdeného zločinca.

Magyar Hírlap v článku podrobne vykresľuje vývoj situácie v Macedónsku a údajný vplyv mimovládnych organizácií či médií riadených Sorosom. Dodáva, že začiatkom októbra Gruevského právoplatne odsúdili v súdnom procese, ktorý však podľa maďarského denníka veľmi pripomína vykonštruovaný proces. Gruevski požiadal o štatút utečenca v Maďarsku po tom, čo sa vo svojej vlasti necítil byť v bezpečí, uzavrel Magyar Hírlap.

Jeho kauza bola témou aj na pondelkovej hodine otázok v maďarskom parlamente, kde sa opoziční politici zaujímali, ako sa Gruevski dostal do Maďarska bez cestovných dokladov, a prečo nemusel na azylový proces čakať v tranzitnej zóne na hraniciach. Podľa štátneho tajomníka úradu vlády Balázsa Orbána nejde v rámci Európy o ojedinelý prípad. Ako dodal, existuje ustanovenie zákona o utečenectve, ktoré umožňuje takúto výnimku v procese posudzovania žiadosti o azyl.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)