Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarský súd zrušil prvostupňový verdikt v prípade G. Budaházyho

Pravicový maďarský extrémista György Budaházy (vľavo). Foto: TASR - DUNA/MTI

Predseda senátu zdôvodnil, že na takéto rozhodnutie boli absolútne i relatívne dôvody a zdôraznil, že na vecné prehodnotenie prvostupňového verdiktu nebola na 2. stupni prakticky žiadna možnosť.

Budapešť 19. apríla (TASR) - Odvolací súd hlavného mesta Budapešť vo štvrtok zrušil rozsudok prvostupňového súdu v prípade maďarského pravicového extrémistu Györgya Budaházyho a jeho spoločníkov, obvinených z teroristických aktivít a iných trestných činov. Súd nariadil nový súdny proces, informovala agentúra MTI.

Predseda senátu Gábor Lassó v zdôvodnení uviedol, že na takéto rozhodnutie boli "absolútne i relatívne" dôvody, pričom zdôraznil, že na vecné prehodnotenie prvostupňového verdiktu nebola na druhom stupni prakticky žiadna možnosť.

Obhajca hlavného obvineného István Szikinger pred súdom namietal, že pojednávanie na prvom stupni nebolo verejné. Lassó s touto námietkou súhlasil a dodal, že už samotné takéto porušenie je dostatočným dôvodom na to, aby vecne nebolo možné posudzovať prvostupňový rozsudok.

Predseda senátu medzi ďalšie nedostatky v práci súdu na prvom stupni, pre ktoré je nutné obnoviť proces, menoval nesplnenie povinnosti zdôvodnenia verdiktu, vážne a nepodložené protichodné tvrdenia v rozsudku, či vynechanie posúdenia viacerých dôkazov. Podľa odvolacieho súdu boli okrem toho v prvostupňovom konaní porušené práva obhajoby.

Budapeštiansky súd 30. augusta 2016 odsúdil hlavného obvineného na prvom stupni na 13 rokov väzenia. Súd muža usvedčil z útokov na politikov v rokoch 2007-09. Skupina páchateľov vtedy útočila zápalnými fľašami na kancelárie vtedajších vládnucich strán Maďarská socialistická strana (MSZP) a Zväz slobodných demokratov (SZDSZ), ďalej na bydliská vládnych politikov a ministra, ale aj na ďalšie ciele vrátane kancelárie na predaj lístkov či bary homosexuálov.

Pri útokoch sa zranila jediná osoba - moderátor komerčnej spravodajskej televízie Sándor Csintalan, ktorý bol predtým politikom MSZP.

Štrnásť ďalších spoluobvinených dostalo trest odňatia slobody v rozmedzí 5-12 rokov za účasť na násilnostiach.

György Budaházy, ktorý obvinenia odmieta, je vo väzbe od júna 2009. Proces s ním a jeho komplicmi sa začal 2. marca 2011.

spravodajca TASR Ladislav Vallach