Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarsko predvolalo veľvyslanca Španielska pre kritiku krajiny

Ilustračná snímka.. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Podľa maďarského ministerstva šéf španielskeho rezortu diplomacie Borrell nedávno povedal, že v Maďarsku neexistuje žiadna deľba moci ani sloboda tlače, pričom krajinu opísal ako pseudodemokratickú.

Budapešť 19. septembra (TASR) - Maďarské ministerstvo zahraničných vecí predvolalo španielsku veľvyslankyňu v súvislosti s vyjadreniami španielskeho ministra zahraničných vecí Josepa Borrella, ktorý označil Maďarsko za xenofóbne. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Podľa maďarského ministerstva šéf španielskeho rezortu diplomacie Borrell tiež nedávno povedal, že v Maďarsku neexistuje žiadna deľba moci ani sloboda tlače, pričom krajinu opísal ako "pseudodemokratickú".

Podľa štátneho tajomníka maďarského ministerstva zahraničných vecí Levente Magyara sú Borrellove vyjadrenia "urážlivé a hrubé" a prekračujú prijateľnú hranicu kritiky v Európe.

Magyar uviedol, že Borrellove slová o Maďarsku, ktoré má veľmi tvrdú protiimigrantskú politiku a ktoré nedávno odsúdil aj Európsky parlament kvôli porušovaniu princípov právneho štátu, nie sú pravdivé.

Dodal, že Borell plánuje navštíviť Budapešť v závere októbra.