Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Nezvestných z nehody lode stále hľadajú, zadržali slovenského kapitána

Policajný expert skúma trosky motorového člna vo vojenskom prístave v severnej časti Budapešti 19. mája 2024 po nehode lodí. Foto: TASR/DUNA/MTI/Peter Lakatos

Z vyjadrení expertov pre médiá vyplýva, že za zrážku zrejme nesie zodpovednosť posádka motorového člna, ktorá nerešpektovala pravidlá plavby.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 20. mája (TASR) - Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila, pripomenul v pondelok server magyarnemzet.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Šéf Pátracej a záchrannej služby Peštianskej župy László Balázs v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu M1 v pondelok uviedol, že do pátrania na 20-kilometrovom úseku rieky zapojili stovky ľudí.

"Samozrejme, z pohľadu profesie teraz hovoríme o hľadaní obetí. Šanca na prežitie totiž totiž klesla prakticky na minimum," upozornil Balázs.

Z vyjadrení expertov pre médiá vyplýva, že za zrážku zrejme nesie zodpovednosť posádka motorového člna, ktorá nerešpektovala pravidlá plavby.

Hovorca Maďarského celoštátneho plavebného združenia Mihály Tóth pre komerčnú televíziu ATV povedal, že niet pochýb o tom, že chybu urobil ten, kto riadil motorový čln. Podľa jeho slov je vylúčené, aby kapitán výletnej lode s výtlakom takmer 2000 ton vôbec zaregistroval zrážku s člnom s ôsmimi pasažiermi.

Vyšetrovanie nehody však ešte nie je uzavreté. Polícia vyzdvihla trosky motorového člna a umiestnila ich na rovnaké miesto, kam uložili vrak vyhliadkovej lode Hableány po jednej z najvážnejších nehôd plavidiel v Maďarsku, ktorá sa stala takmer presne pred piatimi rokmi, pripomenul server origo.hu.

Hableány sa 29. mája 2019 zrazil s výletnou loďou Viking Sigyn. Na palube vyhliadkovej lode bolo 33 Kórejčanov a dvojčlenná posádka. Nehodu medzi piliermi budapeštianskeho Margitinho mosta prežili iba siedmi turisti. Z 28 obetí vrátane dvojčlennej maďarskej posádky sa stále nenašlo telo 40-ročnej ženy, a to ani po intenzívnom pátraní na viacerých úsekoch Dunaja.

Maďarská polícia dostala v noci na nedeľu hlásenie o náleze muža so zranením hlavy na brehu Dunaja neďaleko mesta Verőce, zhruba 50 kilometrov severne od hlavného mesta Budapešť.
Foto: FOTO TASR/DUNA/MTI/Csaba Krizsan


Zadržali slovenského kapitána lode, ktorá bola účastníkom tragédie


Maďarská polícia zadržala kapitána výletnej lode, ktorá sa minulú sobotu (18.5.) večer zrazila na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce s motorovým člnom, uviedla polícia na svojej stránke police.hu. Pri nehode zahynuli dve osoby, jedna sa zranila a po piatich nezvestných pokračuje intenzívne pátranie. Kapitán, ktorý je podľa servera telex.hu občanom Slovenska, odmietol vypovedať, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Polícia urobila obhliadku oboch plavidiel a vypočula kapitána výletnej lode ako podozrivého z prečinu dvojnásobného neposkytnutia pomoci s následkom smrti a šesťnásobného neposkytnutia pomoci.

Podľa podozrení polície kapitán po nehode neupozornil posádku vlastnej lode, nerealizoval záchranný protokol, neurobil žiadne opatrenia na záchranu osôb a ani nezastavil plavidlo.

Muža vzali do vyšetrovacej väzby.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)