Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Maďarsko schválilo projekt Mini-Dubaj na opustenej stanici v Budapešti

Na archívnej snímke Most slobody v Budapešti. Foto: TASR Jaroslav Novák

Za návrh, ktorý obsahuje konkrétne záväzky, a ktorý predložil parlamentu vicepremiér Zsolt Semjén koncom marca, hlasovalo 134 poslancov, 43 bolo proti a šiesti sa zdržali hlasovania.

Budapešť 30. apríla (TASR) - Maďarský parlament v utorok schválil návrh zákona o spolupráci s vládou Spojených arabských emirátov (SAE). Jej súčasťou je tiež investícia na území čiastočne opustenej železničnej stanice Rákosrendező známa ako Mini-Dubaj. S odvolaním sa na server hang.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Za návrh, ktorý obsahuje konkrétne záväzky, a ktorý predložil parlamentu vicepremiér Zsolt Semjén koncom marca, hlasovalo 134 poslancov, 43 bolo proti a šiesti sa zdržali hlasovania.

Opozičný poslanec zo strany Párbeszéd (Dialóg) Bence Tordai označil schválenie návrhu dvojtretinovou väčšinou poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP za "parlamentnú vlastizradu".

Projekt Mini-Dubaj je súčasťou dohody o hospodárskej spolupráci s vládou SAE v oblastí priemyslu, obchodu a investícií. Na jeho čele stojí podnikateľ z SAE Mohamed Alabbar, majiteľ spoločnosti Eagle Hills Properties a vizionár novej štvrte v budapeštianskej štvrti Rákosrendezőza. Hodnota projektu dosahuje päť miliárd eur a podľa servera khaleejtimes.com jeho súčasťou má byť najvyššia veža Európy, ale aj nákupné centrum.

Opozičný starosta Budapešti Gergely Karácsony na Facebooku uviedol, že obyvatelia Budapešti uplynulý víkend odmietli v hlasovaní projekt Mini-Dubaj. Z takmer 25.000 účastníkov hlasovania by 94 percent radšej podporilo vybudovanie mestskej štvrte s množstvom zelene. Podľa slov starostu je výsledok hlasovania záväzný aj pre vládu.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)