Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarskí odborári varujú pred štrajkom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Séria protestov v Budapešti sa začala v stredu po schválení novely zákonníka práce, ktorá podľa jej odporcov znevýhodňuje zamestnancov rozšírením nadčasov na ročných 400 hodín z terajších 250.

Budapešť 17. decembra (TASR) - Ak maďarský prezident János Áder podpíše parlamentom schválenú novelu zákonníka práce, potom odborári začnú organizovať celoštátny štrajk, vyhlásil v pondelok večer v Budapešti pred zhruba dvojtisícovým davom demonštrantov podpredseda Maďarského zväzu odborárov Tamás Székely.

Predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Bertalan Tóth v prejave vyzýval k "oslobodeniu verejnoprávnych médií, k zrušeniu MTVA". O narušení schôdze parlamentu minulú stredu (12.12.) Tóth povedal, že opozícia pristúpila k takémuto kroku, lebo zistila, že už parlamentné prostriedky sú pre opozičné politizovanie nedostatočné.

"Musíme bojovať až dovtedy, kým vládna moc nepochopí, že ľud si neželá byť utláčaný," zdôraznil predseda MSZP.

Poslanec Jobbiku Lajos Kepli ocenil, že opozícia sa zjednotila. "V budúcich rokoch musíme ísť touto cestou," dodal.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV demonštrácia pred sídlom Fondu na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA), ktorá zastrešuje činnosť maďarských verejnoprávnych médií, sa oficiálne skončila po 19 00 h. Mnohí účastníci však zostali a deklarovali, že neodídu.

Do budovy televízie obkolesenej policajným kordónom vošlo v nedeľu pred polnocou 13 opozičných poslancov parlamentu, ktorí tlmočili postoj protestujúcich a žiadali, aby mohli v priamom vysielaní prečítať päť požiadaviek vonku zhromaždených demonštrantov. Poslancov do štúdií nepustila súkromná bezpečnostná služba televízie a došlo medzi nimi aj k niekoľkým konfliktom a potýčkam.

Generálny riaditeľ MTVA Dániel Papp označil konanie opozičných poslancov za zneužitie právomoci. "Nielen že vošli do budovy, ale vyrušovali a obťažovali kolegov, pokúšali sa dostať aj do priestorov, kam v zmysle predpisov nesmú," povedal Papp v rozhovore zverejnenom na internetovej stránke MTVA.

Opoziční poslanci zverejnili videá s násilnými zákrokmi bezpečnostnej služby televízie voči nim, ktoré boli podľa nich nezákonné. Štátnej polícii vytýkali, že vôbec nezasiahla.

Verejnoprávna tlačová agentúra MTI podľa spravodajského servera Magyarnarancs.hu odmietla vo forme originálnej textovej služby zverejniť vyhlásenie Celoštátneho zväzu maďarských novinárov (MÚOSZ), v ktorom zväz kritizoval fungovanie verejnoprávnych médií. MTI uviedla, že má právo odmietnuť zverejniť materiály, ktoré poškodzujú dobré meno verejnoprávnych inštitúcií a ich obchodné záujmy.

Podľa MÚOSZ pre verejnoprávne médiá nie sú hrozbou opoziční poslanci, ale skutočnosť, že verejnoprávna televízia neinformuje o spoločenských aktivitách kritizujúcich vládu. Novinársky zväz pripomenul, že v pomere k HDP prevádzkuje Maďarsko najdrahšie štátne médiá v Európe pod vedením vládnej strany Fidesz, a že tieto médiá fungujú bez akejkoľvek spoločenskej a politickej kontroly.

Séria protestov v Budapešti sa začala v stredu po schválení novely zákonníka práce, ktorá podľa jej odporcov znevýhodňuje zamestnancov rozšírením nadčasov na ročných 400 hodín z terajších 250.

Demonštranti žiadajú zrušenie novely zákonníka práce a nadčasov pre policajtov, nezávislosť justície a zrušenie nového správneho súdu, pristúpenie Maďarska k Európskej prokuratúre a nezávislosť verejnoprávnych médií.