Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Tuzson:Zákon Stop Sorosovi má pribrzdiť organizovanie prisťahovalectva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štátny tajomník úradu vlády pripomenul, že predložený návrh je oproti pôvodnému sprísnený, pretože obsahuje viaceré pripomienky občanov z verejnej diskusie o tomto návrhu.

Budapešť 20. februára (TASR) - Ak parlament prijme balík zákonov vládneho bloku Fidesz-Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva, tzv. zákon Stop Sorosovi, potom bude organizovanie prisťahovalectva v Maďarsku podstatne ťažšie. Zdôraznil to v utorok v zákonodarnom zbore v Budapešti štátny tajomník úradu vlády zodpovedný za komunikáciu Bence Tuzson.

Podľa agentúry MTI štátny tajomník pripomenul, že predložený návrh je oproti pôvodnému sprísnený, pretože obsahuje viaceré pripomienky občanov z verejnej diskusie o tomto návrhu. V rámci diskusie zorganizovanej kabinetom prišlo od občanov 600 podnetov.

Balík pozostáva z návrhov troch zákonov. Prvý sa týka povoľovania činnosti organizácií, ktoré podporujú migráciu. Podľa Tuzsona sprísnenie tu spočíva v tom, že v návrhu okrem povinnosti registrácie je táto činnosť viazaná aj na povolenie ministra vnútra. "Organizácie, ktoré chcú takéto povolenie, musia prejsť procesom národnobezpečnostného preverenia," uviedol.

Druhý zákon rieši poplatky za zahraničné financovanie prisťahovalectva, pričom poplatok dosahuje v návrhu výšku 25 percent z financovanej sumy. O treťom zákone štátny tajomník povedal, že osoby, ktoré narúšajú národnobezpečnostné záujmy Maďarska a ohrozujú verejný poriadok, môžu byť vyhostené.

Poslanci parlamentu v utorok otvorili všeobecnú rozpravu k týmto návrhom zákonov. Hlasovať o nich budú však až poslanci nového parlamentu - teda po voľbách 8. apríla.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach