Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda: OSN je na strane Sýrčana odsúdeného za terorizmus

Budapešť, ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Odvolací súd v juhomaďarskom Segedíne odsúdil muža vlani 20. septembra na päť rokov odňatia slobody.

Budapešť 30. apríla (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) šokujúco zaútočila na Maďarsko v otázke migrácie, keď jeden z jej komisárov zaoberajúcich sa ľudskými právami avizoval konanie voči Maďarsku. Uviedol to v utorok vo verejnoprávnej televízii M1 štátny tajomník rezortu maďarskej diplomacie Tamás Menczer, podľa ktorého má byť príčinou tohto konania skutočnosť, že maďarské súdy odsúdili Sýrčana Ahmada H. za teroristický čin.

Menczer pripomenul, že OSN a "bruselské sily podporujúce prisťahovalectvo" kritizujú Maďarsko za postoj k Sýrčanovi, ktorý zaútočil na maďarských policajtov chrániacich štátne hranice, pričom maďarské súdy vyniesli právoplatný rozsudok v zmysle platných príslušných maďarských zákonov.

Jeden z nemenovaných komisárov OSN zodpovedný za ľudské práva, ktorý je podľa predstaviteľa maďarskej diplomacie jedným z vodcov Nadácie otvorenej spoločnosti amerického finančníka Georgea Sorosa, kritizoval proces voči Sýrčanovi, ale aj maďarské právne normy. Komisár podľa Menczera tvrdí, že čin, ktorý Ahmad H. spáchal, nie je teroristickým činom.

Odvolací súd v juhomaďarskom Segedíne odsúdil muža vlani 20. septembra na päť rokov odňatia slobody. Zmiernil tak trest siedmich rokov, pôvodne vymeraný prvostupňovým súdom.

Sýrčan, ktorý žije na Cypre, bol údajne hlavným organizátorom nepokojov na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke-Horgoš-2 z roku 2015, keď migranti zaútočili na maďarských policajtov zo srbskej strany - cez plot hádzali kamene a kusy betónu.

Cudzinci vyzbrojení kameňmi a palicami prerazili hraničné zábrany, na čo maďarskí policajti zareagovali použitím slzotvorného plynu a vodného dela. Pri incidente utrpelo zranenia 20 príslušníkov polície, dvaja z nich ťažšie.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)