Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Macron oznámil plány na dohodu o novom štatúte Novej Kaledónie

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Domorodí obyvatelia Kanakovia na Novej Kaledónie dlhodobo bojujú za svoj vlastný štát.

Nouméa 26. júla (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu počas návštevy Novej Kaledónie oznámil, že plánuje čoskoro dosiahnuť dohodu o novom štatúte tohto zámorského územia v južnej časti Tichého oceána. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Ústavná reforma určená pre Novú Kaledóniu sa podľa Macrona očakáva na začiatku roka 2024. Obyvatelia tohto súostrovia v troch referendách v rokoch 2018, 2020 a 2021 hlasovali za zachovanie štatútu francúzskeho zámorského územia.

"Novokaledónčania sú Francúzi, pretože sa rozhodli zostať Francúzmi," povedal Macron na zhromaždení v hlavnom meste Nouméa. Dodal však, že "sklamané nádeje" separatistov sa nesmú podceňovať a výsledky referend by mali prijať všetky strany.

Skupiny podporujúce nezávislosť bojkotovali referendum v roku 2021 a jeho výsledky odmietajú prijať. Domorodí obyvatelia Kanakovia na Novej Kaledónie dlhodobo bojujú za svoj vlastný štát.

Ostrovná Nová Kaledónia sa rozprestiera v Tichom oceáne približne 1200 kilometrov východne od Austrálie. Má asi 238.000 obyvateľov a hlavným mestom je Nouméa. Pre Paríž je toto územie dôležité geopoliticky, vojensky a tiež tu sú bohaté ložiská niklu.