Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Macron odsúdil útok v Arrase ako barbarstvo islamistického terorizmu

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident po útoku v Arrase vyzval občanov na jednotu.

Arras 13. októbra (TASR) - Po smrteľnom pobodaní nožom, pri ktorom v piatok popoludní zahynul učiteľ strednej školy v severofrancúzskom meste Arras, sa polícii podarilo prekaziť útok na inom mieste vo Francúzsku. Informoval o tom francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý školu v Arrase po nešťastí osobne navštívil. TASR informuje podľa agentúr AP a AFP.

"Túto školu zasiahlo barbarstvo islamistického terorizmu," vyhlásil Macron s tým, že zosnulý učiteľ pravdepodobne zachránil mnoho životov, keď sa snažil útočníkovi čeliť.

Francúzsky prezident po útoku v Arrase vyzval občanov na jednotu. Polícia podľa jeho slov zabránila pokusu o iný útok na území Francúzska, podrobnejšie informácie však neposkytol.

Polícia páchateľa piatkového útoku zadržala. Ide o mladíka čečenského pôvodu, ktorý už bol v štátnom bezpečnostnom registri vedený ako potenciálna bezpečnostná hrozba. Monitorovala ho tiež francúzska spravodajská služba DGSI. Polícia zadržala aj 17-ročného brata páchateľa v blízkosti inej školy.

Nemenovaný policajný zdroj uviedol, že útočník počas incidentu kričal: "Alláhu akbar!" (Boh je najväčší). Francúzska protiteroristická prokurátora útok vyšetruje ako teroristický čin.

Obeťou útoku sa stal učiteľ francúzskeho jazyka. Medzi zranenými je aj školský ochrankár, ktorého páchateľ viackrát bodol a teraz bojuje o život. V menej vážnom stave je ďalší učiteľ a podľa iného policajného zdroja nebol zranený žiadny žiak.

Pred troma rokmi iný Čečen sťal hlavu učiteľovi Samuelovi Patymu neďaleko školy na predmestí Paríža.

"Tri roky po vražde Samuela Patyho terorizmus opäť zasiahol školu, a to v kontexte, ktorý všetci poznáme," povedal Macron.