Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Machadová pred venezuelskými voľbami žiada zvýšiť tlak na vládu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Machadovej koalícia PUD pre sériu obštrukcií nedokázala zaregistrovať 80-ročnú Yorisovú ako protikandidátku autoritárskeho prezidenta Madura.

Caracas 30. marca (TASR) - Líderka venezuelskej opozície María Corina Machadová v piatok žiadala medzinárodné spoločenstvo o vytvorenie tlaku na venezuelskú vládu, aby neblokokovala kandidatúru opozície v júlových prezidentských voľbách. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Kandidátka koalície Jednotná demokratická platforma (PUD) - univerzitná profesorka Corina Yorisová - sa nemohla minulý týždeň zaregistrovať do volieb. Ide o náhradníčku za Machadovú, ktorej súd na 15 rokov zakázal pôsobenie vo verejných funkciách.

Machadová sa v piatok na sociálnej sieti X poďakovala prezidentom Francúzska Emmanuelovi Macronovi, Brazílie Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi a Kolumbie Gustavovi Petrovi za ich podporu. "Opätovne potvrdzujú, že náš boj je spravodlivý a demokratický," uviedla.

"Žiadam demokratických lídrov sveta, aby sa pridali k ich úsiliu a žiadali režim venezuelského prezidenta Nicolása Madura, aby povolil registráciou Coriny Yorisovej ako kandidátky v prezidentských voľbách," uviedla.

Machadovej koalícia PUD v utorok pre sériu obštrukcií nedokázala zaregistrovať 80-ročnú Yorisovú ako protikandidátku autoritárskeho prezidenta Madura, ktorý sa usiluje o tretie funkčné obdobie.

Prezidentské voľby vo Venezuele sa konajú v júli.