Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Londýn: Ruské sily v Bielorusku sú snahou o odvrátenie pozornosti

Bieloruský minister obrany Viktar Chrenin (uprostred) a štátny tajomník Bezpečnostnej rady Alexander Volfovič (vpravo) sa účastnia stretnutia s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom (nie je na snímke) v Minsku v pondelok 10. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko 14. októbra oznámil, že súčasťou rusko-bieloruskej bojovej skupiny bude 70.000 bieloruských a 15.000 ruských vojakov.

Londýn/Kyjev/Moskva 21. októbra (TASR) - Oznámením, že 70.000 bieloruských vojakov bude súčasťou novej rusko-bieloruskej bojovej skupiny, sa Rusko snaží len o odvrátenie pozornosti. Uviedlo to v piatok britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

Podľa spravodajskej služby britského rezortu je nepravdepodobné, že by Rusko skutočne vyslalo do Bieloruska vysoký počet vojakov, a snaží sa len presvedčiť Ukrajinu, aby presmerovala svoje jednotky na ochranu severných hraníc.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko 14. októbra oznámil, že súčasťou rusko-bieloruskej bojovej skupiny bude 70.000 bieloruských a 15.000 ruských vojakov. O deň neskôr zverejnili bieloruské úrady zábery ruských vojakov prichádzajúcich do Bieloruska.

"Je nepravdepodobné, že by Rusko bolo schopné vytvoriť formácie pripravené na boj v takej veľkosti. Jeho vojská sú nasadené na Ukrajine. A bieloruská armáda si s najväčšou pravdepodobnosťou udržuje minimálne schopnosti na prevedenie komplexných operácií," uvádza britský rezort obrany.

"Spomínané oznámenie je pravdepodobne len pokusom o demonštráciu rusko-bieloruskej solidarity a o presvedčenie Ukrajiny, aby presmerovala svoje jednotky na ochranu severných hraníc," uzatvára ministerstvo.