Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Loď, ktorá sa zrazila s vyhliadkovou loďou, sa vrátila do Maďarska

Na snímke tím záchranárov pripravuje pri Margitinom moste vyzdvihnutie vraku, ktorý sa potopil 29. mája večer po zrážke s výletnou loďou Viking Sygin. Foto: TASR Ladislav Vallach

Pátranie po nezvestných z potopenej lode Hableány stále pokračuje.

Budapešť 10. júna (TASR) - Švajčiarska výletná loď Viking Sygin, ktorá sa 19. mája zrazila v Budapešti s maďarskou vyhliadkovou loďou Hableány s 33 kórejskými turistami na palube, sa v nedeľu vrátila na územie Maďarska. Nie je však jasné, či pripláva aj do Budapešti, napísal v pondelok spravodajský server 24.hu.

Výletná loď v pondelok ráno vyplávala z Ostrihomu smerom na maďarské hlavné mesto, avšak cieľom jej plavby je podľa webovej stránky VesselFinder.com Visegrád, a nie Budapešť.

Internetové vydanie denníka Népszava v tejto súvislosti pripomína, že ministerstvo zahraničných vecí Južnej Kórey žiadalo od maďarských orgánov, aby Viking Sygin dočasne zadržali. Maďarsko však umožnilo, aby Viking Sygin pokračoval v plavbe už na druhý deň po tragickej nehode - s tým, že všetky dôkazy z neho už zhromaždili.

Pátranie po nezvestných z potopenej lode Hableány stále pokračuje. Polícia v nedeľu oznámila, že sa podarilo identifikovať telo Kórejčanky, ktoré našli približne 30 kilometrov južne od Budapešti pri Százhalombatte. Medzinárodný tím záchranárov pátra ešte po siedmich Juhokórejčanoch a maďarskom kapitánovi potopenej lode.

Plavidlo, ktoré leží po zrážke s výletnou loďou Viking Sygin na dne Dunaja pri budapeštianskom Margitinom moste, sa na hladinu pomocou žeriavu Clark Ádám dostane najskôr v utorok. Potápači umiestňujú v týchto dňoch pod trup lode postroje, prostredníctvom ktorých ich žeriav vyzdvihne.

K zrážke vyhliadkovej a výletnej lode pod Margitiným mostom došlo 29. mája krátko po 21.00 h. Vyhliadková loď s 33 juhokórejskými turistami a dvojčlennou posádkou sa následne v priebehu siedmich sekúnd potopila. Bezprostredne po zrážke sa z vôd Dunaja podarilo zachrániť sedem ľudí.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

Vrak vyhliadkovej lode vyzdvihnú zrejme v polovici týždňa



Vrak maďarskej vyhliadkovej lode, ktorá sa potopila po zrážke so švajčiarskou výletnou loďou v Budapešti 29. mája, vyzdvihnú z koryta Dunaja pravdepodobne v polovici tohto týždňa. Povedal to v pondelok pre spravodajský server Index.hu šéf komunikačného oddelenia protiteroristickej jednotky TEK Nándor Jasenszky.

Odborníci podľa jeho slov v súčasnosti pracujú na umiestnení štyroch postrojov pod trup vraku, ktorými dokáže plávajúci žeriav Clark Ádám uchopiť loď a vyzdvihnúť ju. Zrejme v pondelok budú tieto práce ukončené a v utorok potápači budú môcť skontrolovať ukotvenie lán.

Jasenszky poznamenal, že hladina Dunaja intenzívne klesá, čo však momentálne vo veľkej miere neovplyvňuje prípravné práce.

Polícia identifikovala doposiaľ 20 obetí nehody.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach