Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Litovský minister: NATO musí zostreliť všetky cudzie rakety

Na snímke z videa zverejneného tlačovou službou ruského ministerstva obrany 21. marca 2024 ruský raketomet Smerč strieľa smerom k ukrajinskej pozícii na nezistenom mieste na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Poľská armáda zistila narušenie svojho vzdušného priestoru ruskou raketou aj koncom decembra minulého roka.

Washington 25. marca (TASR) - Severoatlantická aliancia musí podľa litovského ministra zahraničných vecí Gabrieliusa Landsbergisa odkázať Rusku, že zničí všetky jeho rakety, ktoré vniknú do jej vzdušného priestoru. Landsbergis tak v pondelok reagoval na ruskú raketu, ktorá v nedeľu ráno narušila vzdušný priestor Poľska, informuje TASR na základe správy agentúry PAP.

K incidentu došlo počas masívneho ruského útoku na Ukrajinu. Ruská raketa zotrvala v poľskom vzdušnom priestore - blízko pohraničnej dediny Oserdów na juhovýchode Lubelského vojvodstva - 39 sekúnd, pričom vojenské radarové systémy ju počas tejto doby sledovali.

"Raz môže ísť o chybu. No ak dovolíme, aby sa to opakovalo, bude to vnímané ako pobádanie," povedal v Landsbergis americkej televízii Fox News počas svojej pondelňajšej návštevy Washingtonu. "Preto musíme zmeniť... náš postoj a vyslať veľmi jasný signál, že ak sa to bude opakovať, rakety alebo drony budú zostrelené," dodal.

Poukázal pritom na skutočnosť, že k obdobným incidentom došlo už predtým ako v Poľsku, tak aj Rumunsku.

Poľská armáda zistila narušenie svojho vzdušného priestoru ruskou raketou aj koncom decembra minulého roka.

V novembri 2022 zase zasiahla raketa poľskú dedinu neďaleko hranice s Ukrajinou a zabila dvoch civilistov. Západní predstavitelia dospeli k názoru, že išlo o ukrajinskú protilietadlovú raketu, ktorá bola vystrelená na obranu pred ruskými útokmi.