Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lídri V4 a Beneluxu rokovali o budúcnosti EÚ aj o migrácii

Premiéri Beata Szydlová, Mark Rutte, Xavier Bettel, Robert Fico, Viktor Orban, Charles Michel, Bohuslav Sobotka Foto: TASR/AP

Dnešné rokovanie bolo prvým na úrovni lídrov krajín V4 a Beneluxu.


Varšava 19. júna (TASR) – Témy ako budúcnosť Európskej únie, brexit, migrácia, vzťahy s Ruskom či fungovanie spoločného trhu dominovali dnešnému stretnutiu lídrov V4 a Beneluxu vo Varšave.

Aj keď premiéri Poľska, Maďarska, Česka, Holandska, Belgicka a Luxemburska - Beata Szydlová, Viktor Orbán, Bohuslav Sobotka, Mark Rutte, Charles Michel a Xavier Bettel nemajú na všetko rovnaké názory, zhodli sa na viacerých záveroch, a to aj v prípade migrácie s výnimkou povinných kvót. "Išlo o historický dialóg," skonštatovala Szydlová.

Dnešné rokovanie bolo prvým na úrovni lídrov krajín V4 a Beneluxu. "Momentálna situácia si vyžaduje koordináciu s našimi partnermi," vyhlásila Szydlová s tým, že len tak možno dosiahnuť prijateľné stanoviská. Diskusia bola podľa slovenského premiéra Roberta Fica búrlivá, ako doplnil belgický šéf kabinetu Michel, neexistovalo na nej žiadne tabu. Lídri sa napríklad zhodli na potrebe ochrany vonkajších hraníc EÚ, podpore spoločného aj digitálneho trhu či potrebe zainteresovania všetkých krajín do diskusie o budúcnosti EÚ.

Fico je presvedčený, že únia má budúcnosť len vtedy, ak sa podarí udržať pohromade všetkých 27 členských krajín. K tomu majú byť potrebné dve veci - diskusia o témach, ktoré jednotlivé krajiny spájajú, a nie naopak, ako aj vzájomný rešpekt špecifík jednotlivých krajín. "Tento proces musí byť inkluzívny, musia sa ho zúčastniť všetky krajiny, aj tie, ktoré nemajú euro," uviedol s tým, že na tom bola absolútna zhoda. Potvrdil to aj holandský premiér Rutte. "Problémy, ktorým čelí EÚ sa dajú riešiť len za účasti všetkých," doplnil.

Aj keď vo viacerých otázkach mali lídri podobné názory, v riešení otázky migrácie sa na všetkom naďalej zhodnúť nedokážu. Súhlasia so spomínaným posilnením ochrany hraníc, rozlišovaní utečencov a ekonomických migrantov, ako aj dohodách s krajinami, odkiaľ migranti prichádzajú alebo tadiaľ prechádzajú. Naďalej ich však rozdeľujú povinné kvóty na prerozdelenie utečencov prichádzajúcich do EÚ. Napriek k tomu sa podľa maďarského predsedu vlády Viktora Orbána lídri zblížili v názoroch viac, ako očakával. "To, čo momentálne dokáže rozdeliť EÚ najviac je práve pokojný nesúhlas s niektorými témami," narážal na rozdielne postoje k migračnej politike.

Podobný pohľad však mali na dôležitosť spoločného trhu či potreby štrukturálnych reforiem, ktoré by priniesli vyšší hospodársky rast. "Treba posilniť spoločný trh, vďaka ktorému majú milióny Európanov prácu. To vieme ďalej rozšíriť," povedal Rutte. Podporu krajín V4 a Beneluxu má aj spoločný digitálny trh, ktorý bol tiež jednou z tém stretnutia. Okrem toho sa hovorilo aj o sankciách voči Rusku. Ako poukázal luxemburský premiér Bettel, tie nie sú dlhodobým riešením, situáciu treba podľa neho normalizovať.

Dnešná diskusia bola významným príspevkom k udržiavaniu súdržnej EÚ, zhodnotil český premiér Sobotka. "Musíme si viac načúvať, viac hovoriť a snažiť sa viac si vzájomne porozumieť," povedal. Poukázal, že aj keď sú krajiny V4 a Beneluxu súčasťou spoločného trhu, existujú veľké rozdiely v životnej úrovni a príjmoch ich obyvateľov, čo môže vytvárať problémy.

Predsedovia vlád Vyšehradskej štvorky sa popoludní stretli ešte na samostatnom rokovaní, aby zhodnotili poľské predsedníctvo V4. Oficiálne ho od júla preberie Maďarsko, slávnostný akt odovzdávania prebehol už dnes vo Varšave.