Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ súhlasili s odkladom brexitu

Zástava EÚ (vpravo) a britská zástava vejú pred Európskym domom v Londýne. Foto: TASR/AP

Lídri EÚ sa dohodli na možnosti odložiť brexit do 22. mája. Druhým dátumom je 12. apríl.

Brusel 22. marca (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová súhlasila s plánom, na ktorom sa po nečakane dlhých debatách zhodli premiéri a prezidenti zvyšných 27 členských krajín EÚ. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk v noci na piatok, po skončení prvej časti dvojdňového summitu EÚ.

Lídri krajín Európskej únie sa vo štvrtok po takmer sedemhodinových rokovaniach, počas ktorých odznelo viacero termínov pre odklad brexitu, nakoniec dohodli na dvoch dátumoch. Prvý z nich je 22. máj, pričom však Spojené kráľovstvo musí splniť hlavnú podmienku Bruselu, a tou je súhlas Dolnej snemovne britského parlamentu s dohodou o riadenom brexite. O nej budú britskí poslanci - už do tretice - hlasovať na budúci týždeň, ešte pred doteraz platným dátumom brexitu, ktorým je 29. marec.

Druhým dátumom je 12. apríl, a ten bude platiť v prípade, že britskí poslanci "rozvodovú dohodu" opätovne neschvália, zároveň britská vláda informuje svojich európskych partnerov, ako si predstavuje ďalší postup. Hlavne však musí Brusel informovať o tom, či sa Briti zapoja do volieb do Európskeho parlamentu (23.-26.5). V prípade účasti na eurovoľbách by Londýn mohol žiadať odklad brexitu až do konca roku 2019 a dovtedy hľadať spôsoby, ako politicky vyriešiť všetky sporné otázky súvisiace s odchodom z EÚ.

"Ak sa dohoda o odstúpení nebude schvaľovať na budúci týždeň, Európska rada súhlasí s odkladom do 12. apríla s očakávaním, že Spojené kráľovstvo naznačí, aký je ďalší postup. V praxi to znamená, že až do tohto dňa zostanú všetky možnosti otvorené a dátum odchodu bude odložený," uviedol Tusk počas spoločnej tlačovej konferencie s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Zároveň dodal, že "Mayová súhlasila s týmto plánom".

Britská premiérka už po príchode na summit naznačila, že odchod z EÚ je "rozhodnutím britského ľudu" a treba ich vôľu naplniť, zároveň však vyjadrila nádej, že sa to podarí zabezpečiť organizovane, na základe dohody o brexite. Jej pôvodný návrh bol odklad brexitu do 30. júna.

V záveroch Európskej rady (summit) sa uvádza, že dohoda o brexite, ktorá bola odsúhlasená medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom v novembri 2018, sa nemôže opätovne otvárať a akýkoľvek jednostranný záväzok, vyhlásenie alebo iný právny akt musí byť v súlade so znením a duchom dohody o brexite.

Juncker v tejto súvislosti naznačil, že "hodiny tikajú" nielen v prípade brexitu, ale aj v iných oblastiach, čím naznačil, že iným krajinám dochádza trpezlivosť a čelia určitej miery frustrácie, kvôli príliš dlhému času venovanému otázkam okolo odchodu Británie.

Spravodajca TASR Jaromír Novak


Mayová vyhlásila, že urobí všetko, aby došlo k riadenému brexitu



Britská premiérka Theresa Mayová prijala ponuku lídrov krajín Európskej únie, ktorí sa vo štvrtok na summite v Bruseli jednomyseľne dohodli, že poskytnú Spojenému kráľovstvu odklad vystúpenia z EÚ.

Mayová podľa agentúry AP v piatok vyhlásila, že urobí všetko pre to, aby došlo k riadenému brexitu. Naznačila však, že ak Dolná snemovňa odmietne jej návrh, uprednostňuje odchod z ÉU bez dohody. Dodala, že nepodporuje dlhý odklad brexitu, pretože by to znamenalo, že Británia sa zúčastní na voľbách do Európskeho parlamentu. Tie sa konajú od 23. do 26. mája.

"Som pevne presvedčená, že by bolo nesprávne žiadať ľudí v Spojenom kráľovstve, aby sa zúčastnili na týchto voľbách tri roky po hlasovaní o opustení EÚ," konštatovala Mayová, ktorú citovala spravodajská stanica BBC.