Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Lídra kambodžskej opozície obžalovali z vlastizrady

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cieľom obžaloby hlavného lídra kambodžskej opozície je podľa analytikov upevnenie pozície premiéra Hun Sena pred parlamentnými voľbami.

Phnom Penh 5. septembra (TASR) - V Kambodži obžalovali dnes z vlastizrady hlavného lídra opozície Kem Sokhu, za čo mu v prípade dokázania viny hrozí dlhoročný trest väzenia. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry.

Sokha bol podľa článku 443 kambodžského trestného zákona obžalovaný zo "spolčenia sa s cudzou mocnosťou", za čo mu hrozí trest odňatia slobody v trvaní 15-30 rokov, uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry.

"Kem Sokha, predseda Kambodžskej strany národnej záchrany (CNRP), bol zadržaný políciou pri páchaní trestného činu súvisiaceho s tajným plánom a aktivitami spolčovania sa s cudzincami, čo malo za následok chaos a nepriaznivý vplyv na Kambodžské kráľovstvo," uvádza sa ďalej vo vyhlásení kambodžskej prokuratúry.

Cieľom obžaloby hlavného lídra kambodžskej opozície je podľa analytikov upevnenie pozície premiéra Hun Sena pred parlamentnými voľbami, ktoré by sa mali konať 29. júla 2018.

Premiér Hun Sen vládne v krajine už 32 rokov a viaceré ľudskoprávne organizácie a médiá ho označujú za diktátora.