Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Líder PASOK Venizelos vrátil mandát na zostavenie gréckej vlády

Foto: TASR/AP

Venizelos bol tretím politikom, ktorý sa pokúšal vytvoriť vládu.V nedeľu sa ešte grécky prezident sa stretne s politickými lídrami, aby sa naposledy pokúsili o dohodu na vytvorenie koaličnej vlády.

Atén 12. mája (TASR) - Grécky líder socialistického hnutia PASOK Evangelos Venizelos dnes vrátil prezidentovi Karolosovi Papuliasovi mandát na zostavenie koaličnej vlády, keďže politické rokovania pod jeho vedením skončili neúspechom.
Prieskum: Nové voľby by podľa prieskumu vyhrala radikálna strana SYRIZA

Grécka radikálna ľavicová strana SYRIZA sa po minulotýždňových nerozhodných voľbách stala v krajine najpopulárnejšou, celková podpora pre odporcov medzinárodnej finančnej pomoci však mierne klesla. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu verejnej mienky.

SYRIZA, ktorá vystupuje proti reštriktívnym opatreniam, by aktuálne získala 25,5 percenta hlasov, čo je o takmer deväť percentuálnych bodov viac ako dosiahla vo voľbách pred týždňom.

Polepšili si aj hlavné strany podporujúce pomoc od medzinárodných veriteľov, ktorá zahŕňa úsporné programy. Konzervatívna Nová demokracia by skončila vo voľbách druhá s 21,7 percenta hlasov (vo voľbách mala 18,9%) a Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) tretie s 14,6 percenta (13,2%).

Nezávislí Gréci by dosiahli 10,5 percenta (10,6%), komunisti 5,3 (8,5%) a Demokratická ľavica 5,4 percenta (6,1%).

Podpora pre ultranacionalistický Zlatý úsvit, ktorá vo voľbách nečakane dostala sedem percent hlasov, klesla v prieskume na 4,7 percenta.

Prieskum uskutočnila agentúra Metron Analysis pre týždenník Epenenditis.
Nedávne voľby sa skončili patovou situáciou, keď ani jeden tábor nie je schopný zostaviť vládu.

Podľa prieskumu je najpopulárnejším kandidátom na premiéra líder SYRIZA Alexis Tsipras s 19-percentou podporou. Šéfa Novej demokracie Antonisa Samarasa uprednostňuje 14 percent voličov a vodcu PASOK Evangelosa Venizelosa 11 percent.

Minulotýždňové parlamentné voľby vytvorili patovú situáciu a hrozí, že sa budú musieť opakovať. Väčšinovú pozíciu nezískali stúpenci, ani odporcovia medzinárodnej finančnej pomoci spojenej s úspornými opatreniami.

Venizelos bol tretím politikom, ktorý sa pokúšal vytvoriť vládu. Pred ním neuspeli predstavitelia dvoch najsilnejších parlamentných strán - vodca konzervatívnej Novej demokracie Antonis Samaras a šéf Zjednotenej radikálnej ľavice (SYRIZA) Alexis Tsipras, ktorý odmieta reštriktívne opatrenia.

Ostáva ešte posledná šanca, ako sa vyhnúť ďalším voľbám, to by však prezident Papulias musel presvedčiť lídrov strán, aby sa ešte raz pokúsili o dohodu. Rokovania by mali prebehnúť v pondelok, úspech v tomto smere je však veľmi nepravdepodobný.

Bez medzinárodnej pomoci hrozí zadlženému Grécku v priebehu týždňov bankrot a - ako európski lídri teraz otvorene pripúšťajú - možné vylúčenie z eurozóny.

Prezident Palulias sa pokúsi ešte vyrokovať dohodu

Grécky prezident Karolos Papulias dnes zvolal politických lídrov na stretnutie v nedeľu, aby sa naposledy pokúsili o dohodu na vytvorenie koaličnej vlády.

Papuliasova kancelária oznámila, že grécky prezident sa najskôr stretne so šéfmi troch politických strán, ktoré v nedeľňajších patových voľbách získali najviac hlasov - konzervatívna Nová demokracia, zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA) a Panhelénske socialistické hnutie (PASOK).

Potom bude Papulias rokovať s lídrami ďalších štyroch strán, ktoré získali kreslá v parlamente. Ak sa prezidentovi nepodarí dosiahnuť dohodu o koalícii, Grécko na budúci mesiac čakajú nové voľby.