Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lavrov pri otvorení výstavy o holokauste varoval pred hrozbou nacizmu

Na snímke vľavo rabín Arthur Schneier,ktorý prežil holokaust a ruský minister zahraničia Sergej Lavrov po skončení slávnostného otvorenia výstavy o holokauste Foto: TASR/AP

Vo svojom úvodnom príhovore Lavrov povedal, že je povinnosťou nielen pripomínať si milióny obetí, ale urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sa zabránilo takýmto tragédiám v budúcnosti.

New York 19. januára (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov otvoril vo štvrtok na pôde OSN výstavu o holokauste v bývalom Sovietskom zväze. Vo svojom úvodnom príhovore povedal, že je našou povinnosťou nielen pripomínať si milióny obetí, "ale urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sa zabránilo takýmto tragédiám v budúcnosti".

Šéf ruskej diplomacie podľa agentúry AP ďalej vyhlásil, že holokaust je "jedným z najhorších zločinov proti ľudskosti". Vyjadril tiež znepokojenie nad tým, že v mnohých krajinách v poslednom období dochádza k obnovovaniu nacistických myšlienok.

Podľa neho je "obzvlášť nemorálne", že niektoré členské štáty Európskej únie rúcajú pamätníky sovietskym vojakom, ktorí zaplatili vlastnými životmi, aby zbavili svet nacistických hrôz a pomohli nastoliť mier a stabilitu na európskom kontinente.

Takéto činy sú podľa Lavrova znesvätením a "všetci by sme sa mali rozhodne postaviť proti takýmto veľmi nebezpečným trendom".

Vyhladzovanie Židov nastalo po tom, ako Nemecko 22. júna 1941 napadlo Sovietsky zväz, pripomína AP.

Jeden z panelov na výstave informoval o tom, že "2,7 milióna ľudí zastrelili, spálili, pochovali zaživa, utopili v riekach či močiaroch, obesili". Všetci boli sovietskymi občanmi a predstavujú takmer polovicu všetkých obetí holokaustu.

Výstava s názvom "Holokaust: vyhladenie, oslobodenie, záchrana" prináša písomné dôkazy a fotografie väzňov nacistických koncentračných táborov a ich osloboditeľov - vojakov Červenej armády.

Jej otvorenie sa uskutočnilo len pár dní pred Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na 27. januára, keď v roku 1945 Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.