Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Laureátom Holbergovej ceny sa stal politický teoretik Achille Mbembe

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Mbembe je podľa Holbergovho výboru jedným z najčítanejších a najcitovanejších afrických vedcov.

Oslo 14. marec (TASR) - Tohtoročným laureátom Holbergovej ceny sa stal kamerunský politológ Achille Mbembe. Ocenenie si má v júni prevziať za svoj priekopnícky výskum v oblasti africkej histórie, postkoloniálnych štúdií a humanitných a spoločenských vied v priebehu štyroch desaťročí. Informáciu zverejnila webová stránka Holbergovej ceny, píše TASR.

Holbergova cena je jednou z najvýznamnejších medzinárodných cien, ktorú každoročne udeľujú výskumníkom v oblasti spoločenských, humanitných, právnych a teologických vied. Cenu spravuje Univerzita v Bergene v mene nórskeho ministerstva školstva a výskumu.

Achille Mbembe pôsobí ako výskumný profesor histórie a politiky v Inštitúte sociálneho a ekonomického výskumu Wits na Univerzite Witwatersrand v juhoafrickom Johannesburgu.

Ocenenie spolu s finančnou odmenou vo výške približne 530.000 eur si prevezme 6. júna na slávnostnom ceremoniáli na univerzite v Bergene.

Mbembe je podľa Holbergovho výboru jedným z najčítanejších a najcitovanejších afrických vedcov. Je známy svojou schopnosťou prepojiť existujúce myslenie o kolonializme a dekolonizácii s naliehavými otázkami o témach, ako napríklad migračné režimy, globálne občianstvo, reštitúcia a náprava, technológie, klimatická zmena a budúcnosť planéty. Ako historik a politický filozof sa Mbembe najviac zaoberá prepletenosťou Európy a jej bývalých kolónií. Jeho knihy a články boli preložené do 17 jazykov.

"Mbembeho dielo presahuje konkretizovaný pojem dekolonizácie k univerzalistickému prebudovaniu človeka," uviedla predsedníčka Holbergovho výboru Heike Kriegerová. Vyzdvihla jeho odhodlanie čeliť historickej pravde a učiť sa o skutočnostiach rozdelenia medzi globálnym Severom a Juhom.