Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Lapid: Rokovania s vládou v súvislosti s reformou súdnictva zlyhali

Polícia zasahuje vodným delom na rozohnanie izraelských demonštrantov, ktorí protestujú proti reformám súdnictva v Tel Avive 18. júla 2023 počas protestu proti vládnemu návrhu súdnej reformy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Foto: TASR/AP

V Izraeli sa proti plánovanej reforme už niekoľko mesiacov konajú rozsiahle protesty.

Jeruzalem 24. júla (TASR) - Líder izraelskej opozície Jair Lapid v pondelok uviedol, že na poslednú chvíľu zvolané rokovania s vládou o kompromise v súvislosti s reformou súdnictva zlyhali. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

"S touto vládou nie je možné dosiahnuť dohody, ktoré zachovajú izraelskú demokraciu," povedal Lapid pred kľúčovým pondelkovým hlasovaním v parlamente o spornej reforme justície.

Lapid tvrdí, že vláda chce "roztrhať štát, zničiť demokraciu a bezpečnosť Izraela, jednotu izraelského ľudu a naše medzinárodné vzťahy".

Pred očakávaným konečným hlasovaním o klauzule, ktorou by súdna moc v Izraeli prišla o možnosť posudzovať primeranosť a odôvodnenosť vládnych rozhodnutí a prípadne ich aj anulovať, rokoval v nedeľu izraelský prezident Jicchak Herzog s lídrami politických strán o možnom kompromise. Podľa miestnych médií sa však dohodu nepodarilo dosiahnuť.

Ak predmetný návrh prejde hlasovaním, stane sa prvou hlavnou súčasťou navrhovanej reformy súdnictva, ktorá sa stane zákonom. Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pondelok pred začiatkom hlasovania prepustili z nemocnice, kde sa zotavoval po operácii, počas ktorej mu zaviedli kardiostimulátor.

V Izraeli sa proti plánovanej reforme už niekoľko mesiacov konajú rozsiahle protesty. Masové zhromaždenie proti justičnej reforme sa v Jeruzaleme uskutočnili aj v nedeľu. V Tel Avive sa zas konalo zhromaždenie prívržencov reformy justície.