Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kurz pred cestou do USA vyzdvihol Trumpovu zahraničnú politiku

Sebastian Kurz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trump chce s Kurzom rokovať o konfliktoch v susedstve Európskej únie i inde vo svete, ako aj o hospodárskych a energetických otázkach.

Viedeň 16. februára (TASR) - Zahraničná politika amerického prezidenta Donalda Trumpa je čiastočne "veľmi úspešná", vyhlásil rakúsky konzervatívny kancelár Sebastian Kurz pred svojou návštevou Bieleho domu, ktorá je naplánovaná na budúci týždeň. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra DPA.

Kurz, líder vládnej koalície s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), v rozhovore pre noviny Die Presse uviedol, že Trump dokázal prinútiť európske krajiny, aby zvýšili svoje vojenské výdavky v rámci NATO.

"Spojené štáty celé roky neúspešne požadovali od svojich partnerov v Severoatlantickej aliancii výraznejšie príspevky na obranu, ale zabrali iba Trumpove hrozby," podotkol Kurz.

Kancelár tiež vyzdvihol Trumpovu snahu vyriešiť krízu ohľadom severokórejského jadrového programu, ako aj jeho podporu Izraela. "Trump uskutočňuje zahraničnú politiku, ktorá je čiastočne veľmi aktívna a veľmi úspešná," povedal Kurz.

Rakúsky líder však podotkol, že nesúhlasí s Trumpom pri rôznych otázkach vrátane obchodného cla, iránskej jadrovej dohody a ochrany podnebia.

Kurz má pricestovať do Washingtonu v utorok. V americkej metropole ho čaká pracovný obed s tamojším ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom a nasledujúci deň stretnutie s Trumpom.

Trump je politicky blízky pravicovokonzervatívnym silám v Európe, o ktorých sa už viackrát pozitívne vyjadril.

Kurz (32), ktorého Rakúska ľudová strana (ÖVP) vládne v koalícii s FPÖ, presadzuje - podobne ako Trump - reštriktívnu prisťahovaleckú politiku. Prisťahovaleckú politiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zase Trump opakovane kritizoval ako príliš liberálnu.

Trump chce s Kurzom rokovať o konfliktoch v susedstve Európskej únie i inde vo svete, ako aj o hospodárskych a energetických otázkach. Rakúsko bolo začiatkom februára jednou z krajín EÚ, ktoré vyjadrili obavy zo šírenia jadrových zbraní po tom, ako Spojené štáty oznámili odstúpenie od príslušnej dohody s Ruskom.