Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kurz: Európa má v Afrike rezervy v investíciách i rozvojovej pomoci

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo je EÚ v súčasnosti najväčším prispievateľom v rámci rozvojovej pomoci, v oblasti investícií má zatiaľ rezervy, upozornil Kurz.

Viedeň 18. decembra (TASR) - Európska únia musí výrazne zvýšiť svoje investície v Afrike a využiť ďalšie možnosti rozvojovej spolupráce. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz to vyhlásil v utorok na úvod Fóra EÚ-Afrika, usporiadaného vo Viedni v rámci končiaceho sa rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ.

Pokiaľ ide o investície, Európa "nesmie prenechať africký kontinent Číňanom", vyjadril sa Kurz na podujatí za účasti európskych i afrických vrcholových politikov a podnikateľov. Fórum by malo podľa neho predstavovať v tomto smere "do určitej miery zmenu paradigmy", aby sa okrem klasickej rozvojovej pomoci častejšie uplatňovali aj hospodárska spolupráca a investície, informovala tlačová agentúra APA.

Zatiaľ čo je EÚ v súčasnosti najväčším prispievateľom v rámci rozvojovej pomoci, v oblasti investícií má zatiaľ rezervy, upozornil Kurz. Práve v Afrike pritom vzniká potreba výrazného hospodárskeho rastu vzhľadom na rýchly rast populácie - do roku 2050 majú na tomto kontinente žiť vyše dve miliardy ľudí. Investície podľa Kurza prinesú rozvoj školstva a vytvoria nové pracovné miesta.

Kurz vo svojom vystúpení odmietol kritické hlasy, že na viedenskom fóre nie sú zastúpené na najvyššej úrovni aj najdôležitejšie európske štáty ako Nemecko či Francúzsko, a vyzdvihol "rozmer" takéhoto podujatia pre Rakúsko.

Reagoval tiež na otázku, prečo sa v programe fóra neobjavuje téma migrácie. Africkí lídri si podľa neho želajú, aby pri dialógu s európskymi predstaviteľmi "nešlo len o migráciu" a druhá strana "sa ich nesnažila iba vychovávať".

"Téma migrácie je dôležitá, ale okrem migrácie sú aj iné témy, ktoré sú dôležité," pripomenul kancelár. "Život je širší a aj spolupráca medzi EÚ a Afrikou musí mať širší základ," dodal.

O "partnerskom zrovnoprávnení" európskeho a afrického kontinentu hovoril na úvod fóra aj prítomný predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Na otázku, či EÚ neobracia svoju pozornosť na Afriku príliš neskoro v porovnaní s Čínou, odpovedal: "Áno, ale robíme to lepšie."

V podobnom duchu sa podľa APA vyjadrili aj ďalší hostia, ako napríklad chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius, namíbijský minister informačných a komunikačných technológií Stanley Simataa či rumunský prezident Klaus Iohannis.

"Väčšiu aktivitu vyvíja Čína, väčšiu aktivitu budú vyvíjať ďalšie veľké svetové štáty - a ja si myslím, že nesmieme zostať pozadu, pretože, a teraz prepáčte, ak Európska únia nepomôže Afrike, aby sa dobre rozvíjala a aby sa ľuďom v Afrike dobre žilo, tak o niekoľko rokov bude mať Únia práve z tohto titulu vážny problém," povedal vo Viedni slovenský premiér Peter Pellegrini.