Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kurdskí väzni v Turecku po výzve Öcalana ukončili protestné hladovky

Abdullah Öcalan na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Öcalan, spoluzakladateľ Strany kurdských pracujúcich (PKK), je od roku 1999 väznený na ostrove Imrali pri pobreží Istanbulu, kde si odpykáva doživotný trest.

Ankara 26. mája (TASR) - Tisíce väzňov v Turecku ukončili protestnú hladovku proti podmienkam, v akých je väznený militantný vodca kurdských povstalcov Abdullah Öcalan. V nedeľu to prokurdským médiám uviedli právni zástupcovia väzňov - podporovateľov Öcalana.

Väzni tak reagovali na výzvu zadržiavaného kurdského vodcu, aby protestné hladovky ukončili, lebo tie "dosiahli svoj cieľ".

"Po výzve... končíme naše protestné hladovky," napísala vo vyhlásení Deniz Kayaová, ktorú citovala kurdská tlačová agentúra ANF.

Tieto hromadné protesty sa začali po tom, čo Leyla Güvenová, zákonodarkyňa z prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), začala vlani v novembri hladovať na protest proti izolácii Öcalana od jeho rodiny a právnikov. Protestovala počas väzby, neskôr ju prepustili.

Öcalan, spoluzakladateľ Strany kurdských pracujúcich (PKK), je od roku 1999 väznený na ostrove Imrali pri pobreží Istanbulu, kde si odpykáva doživotný trest. Tento mesiac mu prvýkrát za osem rokov povolili stretnutia s jeho právnikmi, uviedla tlačová agentúra AFP.

Prvá návšteva sa uskutočnila 2. mája. Keď turecké úrady zrušili zákaz návštev advokátov u Öcalana, dvaja jeho právnici prišli 22. mája na druhé stretnutie.

Počas návštevy 22. mája Öcalan povedal, že protestné hladovky "dosiahli svoj cieľ", a dôrazne vyzval na ukončenie týchto akcií.

V nedeľu už skôr na tlačovej konferencii v tureckom Istanbule Öcalanova právnička Nevroz Uysalová prečítala jeho odkaz z 22. mája, kde vysvetľoval, že protestné hladovky treba ukončiť, lebo splnili cieľ.

Poslankyňa Güvenová napísala vo vyhlásení, že aj keď boli protestné hladovky úspešné, "náš boj proti izolácii a za sociálny mier bude vo všetkých oblastiach pokračovať".

Protestné hladovky držalo v rôznych väzniciach okolo 3000 väzňov a konzumovali iba tekutiny a vitamín B, uviedla HDP.

V tejto súvislosti si vzalo život osem ľudí, upozornila HDP.

Kayaová informovala, že 30 väzňov, ktorí začali "pôst smrti", teda konzumovali len vodu s cukrom a soľou, takisto skoncuje s hladovkou.