Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kurdskí povstalci sa začali sťahovať z mesta Sindžár

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecko považuje Kurdskú povstaleckú skupinu PKK (Strana kurdských pracujúcich) za teroristickú organizáciu a dlhodobo proti nej vystupuje.

Ankara 24. marca (TASR) - Kurdská povstalecká skupina PKK (Strana kurdských pracujúcich) sa v piatok začala sťahovať zo severoirackého mesta Sindžár po tom, ako jej Turecko pohrozilo útokmi. Povstalci sa sem podľa vlastného tvrdenia presunuli, aby etnicko-náboženskú komunitu jezídov chránili pred Islamským štátom.

PKK oznámila, že si už v Sindžáre splnila svoju úlohu, informuje agentúra AP.

Kurdskí povstalci sa tam presunuli v roku 2015 počas ofenzívy s podporou vojenskej koalície pod velením USA. Mesto leží približne 120 kilometrov západne od Mósulu.

Turecko považuje PKK za teroristickú organizáciu a dlhodobo proti nej vystupuje. Turecké sily pravidelne útočia na ciele PKK na severe Iraku, kde majú kurdskí povstalci svoje základne.

Ankara tento týždeň varovala, že pristúpi k ofenzíve proti PKK v okolí Sindžáru, ak iracká vláda nebude v tejto otázke konať. Turecko počas uplynulého týždňa uskutočnilo v zmienenej oblasti množstvo náletov na pozície PKK.

Iracký rezort diplomacie tieto útoky odsúdil s tým, že viedli k smrti mnohých civilistov. Podľa tureckých štátnych médií turecké lietadlá spustili útok po tom, ako drony odhalili kurdských militantov pripravujúcich sa zaútočiť na Turecko. Agentúra Anadolu ďalej uvádza, že pri operácii bolo zneškodnených deväť militantov.