Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kurdské protesty proti tureckej ofenzíve sprevádzali výtržnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Približne 350 ľudí sa zhromaždilo na povolenom proteste v meste Herne v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Berlín 15. októbra (TASR) - Príslušníci kurdskej menšiny protestovali v pondelok večer v západonemeckom meste Herne proti pokračujúcej tureckej ofenzíve v severnej Sýrii. Demonštrácia vyústila do výtržností, informovala agentúra DPA.

Približne 350 ľudí sa zhromaždilo na povolenom proteste v meste Herne v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Demonštranti pochodovali s transparentom, na ktorom bol nápis "Ruky preč od Rojavy", čo je názov, ktorým Kurdi označujú svoj autonómny región v severovýchodnej Sýrii.

Toto územie je v súčasnosti ohrozené tureckou inváziou, ktorá začala minulú stredu s cieľom vytlačiť z oblasti kurdské milície. Tie sú podľa Ankary napojené na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Pondelňajšia demonštrácia postupne prerástla do výtržností. Protestujúci zaútočili na kiosk a tureckú kaviareň, kde porozbíjali okná a zničili nábytok. Päť osôb podľa polície utrpelo zranenia.

Najvyšší počet emigrantov z Turecka spomedzi európskych krajín žije práve v Nemecku, pripomína DPA.