Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Kuleba telefonoval s Blinkenom, žiadal taktické rakety ATACMS

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

Taktické rakety ATACMS majú dosah 300 kilometrov a môžu byť odpaľované z raketometov MLRS alebo HIMARS.

Kyjev 8. augusta (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelkovom telefonáte so svojím americkým partnerom Antonym Blinkenom opätovne požiadal o dodanie taktických balistických rakiet dlhého dosahu ATACMS. Informuje o tom TASR podľa správy britskej televízie Sky News.

"V telefonickom rozhovore s Antonym Blinkenom sme hovorili o ďalších krokoch na rozšírenie medzinárodnej podpory pre mierový plán (ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského) a o možnostiach zvýšenia vývozu obilia," napísal Kuleba na sociálnej sieti X.

"Poďakoval som sa Spojeným štátom za všetku poskytnutú pomoc a zdôraznil som potrebu posilnenia kapacít Ukrajiny v oblasti väčšieho dosahu, a to prostredníctvom poskytnutia rakiet ATACMS," dodal Kuleba.

Taktické rakety ATACMS majú dosah 300 kilometrov a môžu byť odpaľované z raketometov MLRS alebo HIMARS.

Americký prezident Joe Biden pred mesiacom súhlasil s dodaním kontroverznej kazetovej munície Ukrajine. Táto munícia detonuje vo vzduchu a na plochu niekoľkých hektárov rozprskne malé bombičky. Kritici tvrdia, že nevybuchnuté bombičky predstavujú dlhodobé riziko pre civilistov.