Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kuleba cestuje na dva dni do Indie, stretne sa so šéfom diplomacie

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

Podľa zdrojov indickej televízie NDTV označili Putin aj Zelenskyj Indiu za mierotvorcu a obaja pozvali indického premiéra Módího na návštevu svojich krajín.

Naí Dillí 27. marca (TASR) - V indickej metropole sa vo štvrtok stretnú ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a tamojší šéf diplomacie Subrahmanjam Džajšankar. TASR o tom informuje s odvolaním sa na agentúru AFP.

Návšteva diplomatického predstaviteľa Kyjeva potrvá dva dni a podľa indického ministerstva zahraničia má so svojím tamojším náprotivkom hovoriť o "obojstranne výhodnej spolupráci v oblasti regionálnej aj globálnej".

Cestu Kulebu do Indie avizovali už pred týždňom dvaja nemenovaní indickí predstavitelia. Podľa nich má za cieľ získať podporu pre mierový plán Kyjeva. Pôjde o prvú návštevu ukrajinského vysokého štátneho predstaviteľa v Indii od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Avízo stretnutia indického a ukrajinského ministra zahraničných vecí prišlo minulú stredu krátko po telefonáte indického premiéra Naréndru Módího s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Módí v ten istý deň telefonicky hovoril aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Podľa zdrojov indickej televízie NDTV označili Putin aj Zelenskyj Indiu za mierotvorcu a obaja pozvali indického premiéra Módího na návštevu svojich krajín.

India má tradične úzke vzťahy s Ruskom a vyhýba sa explicitnej kritike Moskvy za inváziu na Ukrajinu. Zároveň sa však usiluje o intenzívnejšiu bezpečnostnú spoluprácu s USA.