Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Českí komunisti chcú zrušiť lustračné zákony, dali návrh do snemovne

Na snímke Bohuslav Sobotka zo strany ČSSD Foto: TASR/Michal Svítok

Líder ČSSD Bohuslav Sobotka v uplynulých dňoch jasne naznačil, že si dokáže predstaviť podporu tejto iniciatívy komunistov, s čím sa však nestotožnili všetci jeho stranícki kolegovia.

Praha 28. novembra (TASR) - Českomoravskí komunisti z KSČM predložili do Poslaneckej snemovne návrh, ktorý predpokladá zrušenie dvoch lustračných zákonov. Informovali o tom spravodajská televízia ČT24 a české internetové portály.

Podľa názoru predkladateľov boli tzv. malý i veľký lustračný zákon prijímané vo svojej dobe ako dočasné opatrenia, ktoré však už prišli o efekt. Poslankyňa KSČM Zuzana Bebarová-Rujbrová to ilustrovala na príkladoch z oblasti trestného práva, kde existujú termíny ako premlčanie zločinu alebo zahladenie odsúdenia, čo však v prípade osôb evidovaných v istých zoznamoch nie je možné, aj keď sa nemuseli ničoho nekalého dopustiť. Osobne očakáva, že sa o návrhu bude rokovať koncom januára 2014.

Líder ČSSD Bohuslav Sobotka v uplynulých dňoch jasne naznačil, že si dokáže predstaviť podporu tejto iniciatívy komunistov, s čím sa však nestotožnili všetci jeho stranícki kolegovia. Výrazne sa proti tomu vymedzili ľudovci z KDU-ČSL, potenciálni koaliční partneri ČSSD, ktorí sa nechali počuť, že lustračné zákony sú pre nich nedotknuteľné.

Osobitný rozmer dáva diskusii o tejto otázke fakt, že líder ANO Andrej Babiš, ktorý je adeptom na vládny post, nedisponuje v súčasnosti čistým lustračným osvedčením a o celej záležitosti vedie na Slovensku súdny spor s Ústavom pamäti národa. Popiera totiž, že by niekedy spolupracoval s ŠtB.