Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kriminalisti stále nepoznajú identitu ženy z Neziderského jazera

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa prokuratúry pripustila, že bez DNA musia vyšetrovatelia postupovať na základe vzorca, ktorý je však momentálne veľmi rozsiahly a nie je jednoduché zúžiť ho bez ďalších zásadných informácií.

Rust 20. apríla (TASR) - Pátranie po chýbajúcich častiach tela zatiaľ neznámej ženy, ktorej torzo, hlava a časti končatín sa postupne od piatka 13. apríla našli v Neziderskom jazere pri mestečku Rust v rakúskej spolkovej krajine Burgenland, po štvrtkovom prerušení v piatok 20. apríla opäť obnovili. Na mieste sú potápači z policajnej jednotky osobitého určenia, ktorým pomáhajú hasiči.

Ako prezradila hovorkyňa eisenstadtskej prokuratúry Verena Strnadová, kriminalisti vo štvrtok vyhodnotili doterajšie poznatky vrátane doteraz nezverejnenej informácie o tom, že torzo tela zosnulej sa našlo v bahne. Zásadne nové poznatky však k dispozícii nie sú.

Informácie priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF, ako aj viaceré tamojšie internetové servery.

Kriminalistom sa predbežne nepodarilo objasniť identitu zosnulej, ktorej vek odhadli na základe chrupu na 20-40 rokov. Pokračuje "prečesávanie" údajov o nezvestných osobách, a to už nielen v Rakúsku, ale aj v susedných krajinách. Nie všade sú však k dispozícii vzorky DNA, ktoré možno v prípade existencie porovnať so vzorkami odobratými z tela neznámej ženy.

Touto metódou sa podarilo vylúčiť už viaceré potenciálne obete zrejme hrdelného zločinu vrátane dvoch "horúcich adeptiek" z Maďarska.

Hovorkyňa prokuratúry pripustila, že bez DNA musia vyšetrovatelia postupovať na základe istého vzorca, ktorý je však momentálne veľmi rozsiahly a nie je jednoduché zúžiť ho bez ďalších zásadných informácií.

Pri Neziderskom jazere sa v období rozbiehajúcej sa turistickej sezóny prípad zatiaľ na návštevnosti neprejavil, aj keď sa mnohí návštevníci najmä z kempingov v okolí zaujímajú o stav vyšetrovania. Domáci zasa krútia hlavou a špekulujú, čo môže byť za prípadom a kto môže byť neznámou obeťou.